Η Ημέρα των Πουλιών γιορτάσθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης στο Πόρτο Λάγος

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, πραγματοποίησε για ακόμη μια χρονιά εκδηλώσεις στο πλαίσιο εορτασμού της «Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών».

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα. Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά. Τα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν το φθινόπωρο από το Βορρά προς το Νότο γιατί όσο πλησιάζει ο χειμώνας, δυσκολεύονται να βρουν την τροφή τους. Για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα ταξιδεύουν προς τις νότιες ζεστές χώρες, όπου η τροφή είναι άφθονη κι εκεί ξεχειμωνιάζουν. Την άνοιξη επιστρέφουν στην “πατρίδα” τους. Το δρομολόγιο που πρέπει να κάνουν δεν είναι εύκολο και οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν είναι μακρινές. Τα περισσότερα είδη πετούν μόνο την ημέρα και το βράδυ ξεκουράζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν βέβαια και πουλιά “μαραθωνοδρόμοι” που πετούν μέρα και νύχτα χωρίς να σταματούν για ξεκούραση. Οι δυσκολίες που συναντούν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι είναι πολλές και πολλά πουλιά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Αποδημητικά πουλιά της χώρας μας είναι: τα χελιδόνια, οι πελαργοί, οι πελεκάνοι, οι τσαλαπετεινοί, οι πάπιες, τα αηδόνια, τα τρυγόνια, τα ορτύκια, οι μελισσοφάγοι, οι χαλκόκοτες, τα κιρκινέζια, οι κραυγαετοί κ.α.

Ο Φ.Δ. γιόρτασε τη συγκεκριμένη ημέρα και στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που λειτουργεί, με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων και μία σειρά από περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου (Κεραμωτής), με τη συμμετοχή 70 μαθητών από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 45 μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Ερασμίου..

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια ενημέρωση των μαθητών (μέσω Power point), για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών και τις δυσκολίες που συναντούν κατά το ταξίδι τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικά παιχνίδια στον προαύλιο χώρο των κέντρων Πληροφόρησης. Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη στην λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους, όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πολλά πουλιά από κοντά, μέσα από τη χρήση τηλεσκόπιου και να τα απολαύσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 23/10/2019}