«Πλημμύρισε» κόσμο το θερινό ΔΗΠΕΘΕ για τις παραδοσιακές ποικιλίες

Σπορίτες Ροδόπης – Μοιράστηκαν δωρεάν σπόροι σε καλλιεργητές από τους Σπορίτες και από σχολεία της πόλης και οικισμών

Η 22η εκδήλωση των Σποριτών Ροδόπης για τις παραδοσιακές ποικιλίες, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, καθώς πλήθος κόσμου βρέθηκε στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για να προμηθευτεί δωρεάν σπορόφυτα από ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες που δημιούργησαν οι Σπορίτες σε συνεργασία με μαθητές σχολείων.

Το απόγευμα του Σαββάτου 29 Απριλίου πολλά ήταν τα σχολεία από την πόλη και οικισμούς που με χαρά υποδέχθηκαν πολίτες κάθε ηλικίας, προκειμένου να πάρουν σπόρους και να διατηρήσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες. Συμμετείχαν από Δημοτικά σχολεία: 9ο, 2ο, 4ο, 5ο, 6ο Κομοτηνής, το Διαπολιτισμικό Ιάσμου, του Ν. Σιδηροχωρίου, της Ξυλαγανής, το 1ο μειονοτικό Κομοτηνής, το 4ο Μειονοτικό Κομοτηνής, το Μειονοτικό Ιάσμου και το Μειονοτικό Σαπών. Από Νηπιαγωγεία: 11ο Κομοτηνής το 1ο Σαπών και Γρατινής. Από Γυμνάσια: 2ο ,4ο, 5ο, Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής και από Λύκεια: 1ο ΕΚ, 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής, Διαπολιτισμικό Σαπών, 2ο ΕΠΑΛ Δράμας, ΕΕΕΕΚ, ΣΔΕ Κομοτηνής, καθώς και ο Σύλλογος «Άγιοι Θεόδωροι».

Τη μουσική συνοδεία της όλης εκδήλωσης ανέλαβε το μουσικό εργαστήρια «Νότα» του Χρήστου Χατζόπουλου, ενώ ομιλία πραγματοποίησε ο Ηλίας Αυδίκος επίκουρος καθηγητής Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Ο κος Αυδίκος αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε ως κοινωνία τις παραδοσιακές ποικιλίες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Ο υπεύθυνος των Σποριτών Ροδόπης Νίκος Δομπάζης δήλωσε ότι «ο σκοπός είναι πάντα ένας. Να δώσουμε και να διασώσουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες, ώστε να μπουν στους κήπους και τα χωράφια και να αρχίσουν πάλι να καλλιεργούνται».

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 3/5/2023}