Το κτήριο του ΠΙΚΠΑ στην Αλεξανδρούπολη γίνεται…μουσείο!

Αλλάζει μορφή όπως όλα δείχνουν το κτήριο που στέγαζε το πρώην ΠΙΚΠΑ, στην Αλεξανδρούπολη, αφού υπάρχει η σκέψη για μετατροπή του σε Μουσείο.

Το ζήτημα πρόκειται να εισηγηθεί ο δήμαρχος στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2 Αυγούστου και συγκεκριμένα την «αποδοχή δωρεάς αποκατάστασης των ζημιών του κτηρίου πρώην ΠΙΚΠΑ και απόδοσης της συν-χρήσης του στον οργανισμό ΑΧΕΠΑ».

Πρόκειται για το τμήμα του οργανισμού στην Αλεξανδρούπολη, στο οποίο ανήκει η πρωτοβουλία του συγκεκριμένου project, για το αναβάθμιση του κτηρίου που όπως όλα δείχνουν «γλύτωσε» την κατεδάφιση.

Η ΑΧΕΠΑ είναι η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά σε όλο τον κόσμο, με μεγάλη δράση στο ενεργητικό της από την ίδρυσή της, το 1922. Έχει να επιδείξει 91 χρόνια αγωνιστικής παρουσίας, 38.000 μέλη και πάνω από 600 τμήματα σε 10 χώρες.

Να σημειωθεί πως ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στα μέλη του οργανισμού, θα γίνεται «συν-χρήση» του κτηρίου από κοινού με το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Στο σημείο βρέθηκαν μηχανικοί τόσο της οργάνωσης όσο και του Δήμου, ενώ η μελέτη της αναμόρφωσής του, έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 80.000 € περίπου, ποσό που θα καλυφθεί από δαπάνες των μελών του οργανισμού.

Το Μουσείο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ιστορικό και φωτογραφικό υλικό από την δράση της οργάνωσης και το έργο της για την έμπρακτη στήριξη του ελληνισμού και των τοπικών κοινωνιών.

Το τελευταίο μεγάλο project της ΑΧΕΠΑ ήταν η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης του ομώνυμου νοσοκομείου, μια ενέργεια που προσέφερε τα μέγιστα στο ιατρικό προσωπικό και συνεισέφερε προς την αποτελεσματικότερη λειτουργία της μονάδας υγείας.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης και ολοκλήρωσης των εργασιών, αναμένεται να καθοριστεί μαζί με τις τεχνικές και λοιπές λεπτομέρειες, στην 22η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 29/7/2018}