Στο εθνικό πάρκο του δάσους Δαδιάς η πρώτη εξόρμηση μικρών και μεγάλων πεζοπόρων

60 μικροί και μεγάλοι περιηγήθηκαν στις ομορφιές της θρακικής γης, μόλις 2 ετών ο μικρότερος ορειβάτης

Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς σήμανε και την έναρξη του προγράμματος «Παιζω-πορία» του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, που απευθύνεται σε γονείς με μικρά παιδιά. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσει στα παιδιά την επαφή με την ορεινή και όχι μόνο φύση και να τους μυήσει στο άθλημα της ορειβασίας, ώστε να μπορούν άφοβα να απολαμβάνουν τα οφέλη της μαζί με τους γονείς τους.

Εξερευνούν με σεβασμό στο βουνό

Απώτερος στόχος του συλλόγου είναι να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορειβατών με αγάπη και σεβασμό για το βουνό. Στο εθνικό πάρκο του δάσους Δαδιάς έγινε λοιπόν η πρώτη εξόρμηση του προγράμματος «Παιζω-πορία» την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, σε μια κοινή ορειβατική διαδρομή με την ορειβατική ομάδα ενηλίκων.

H εξόρμηση έγινε με τη συμμετοχή 60 μικρών και μεγάλων πεζοπόρων, με το νεότερο Άγγελο από Ορεστιάδα να μέτρα μόλις δύο χρόνια ζωής. Η ορειβατική παρέα της Κομοτηνής συναντήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Δαδιάς με άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Παιζω-πορία από Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Ορεστιάδα. Πριν το ξεκίνημα της πεζοπορίας στο Δάσος προηγήθηκε προβολή ενημερωτικού ντοκιμαντέρ για το υπέροχο οικοσύστημα του δάσους και τα σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή.

Στη συνέχεια η ομάδα των μικρών παιζω-πόρων με τους γονείς τους κατευθύνθηκε στο παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή μιάμιση περίπου ώρας, ενώ η ομάδα των ενηλίκων πραγματοποίησε ανάβαση στην κορυφή Γκίμπρενα με συνοδεία εκπροσώπου της δασικής υπηρεσίας Σουφλίου και ενημερώθηκε βιωματικά για την πανίδα και χλωρίδα του δάσους. Τυχεροί στάθηκαν όμως και οι μικροί παίζω-πόροι που μπόρεσαν να παρατηρήσουν μια ομάδα πουλιών κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους γεύματος στην τοποθεσία ταΐστρα.

Ορειβατώντας από το 1982

Η ευκαιρία αυτή που προσφέρει ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής στους γονείς και στα μικρά τους παιδιά να γνωρίσουν το βουνό και να εξοικειωθούν με αυτό έχει τις ρίζες της στην ίδρυση του συλλόγου που από το ξεκίνημα του ακόμη το 1982 είχε μια διάθεση ανοίγματος προς την κοινωνία της πόλης και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των νέων.

Από τότε ακόμη ξεκίνησε το πρόγραμμα «Νέοι και βουνό» και οι πρώτοι ορειβάτες της Κομοτηνής συνόδευαν παιδιά δημοτικού και γυμνασίου σε όλες τις διαδρομές του νομού, αλλά ακόμη και σε κάποιες εκτός νόμου. Σε όλη την πορεία του συλλόγου υπήρξε συνεργασία του με σχολικές περιβαλλοντικές και άλλες ομάδες, με τις οποίες περιηγήθηκαν μαζί σε μονοπάτια του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Εκείνη η γενιά των ορειβατών του «Νέοι και βουνό» βρίσκεται τώρα στα ηνία του συλλόγου και με τη σειρά της διοχετεύει τη γνώση και την πολυετή εμπειρία της και την αγάπη της για τη φύση στις μικρές ηλικίες.

Η επόμενη «Παιζω-πορία»

Το πρόγραμμα «Παιζω-πορία» έχει ξεκινήσει από το 2015 και έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στους νέους γονείς που δεν διστάζουν πια να φορέσουν τα ορειβατικά τους άρβυλα και να αψηφήσουν τους φόβους και την ανασφάλειά τους και να βγουν έξω στην ορεινή φύση με τα παιδιά τους. Επόμενη εξόρμηση του προγράμματος «Παιζω-πορία» θα γίνει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο μονοπάτι της Μεσορόπης (σ.σ. κοντά στο Παγγαίο). Η εξόρμηση αυτή θα γίνει και πάλι μαζί με την ομάδα ενηλίκων του συλλόγου.

Στην ανάβαση στη Μεσορόπης που είναι βαθμού δυσκολίας 2 και διαρκεί συνολικά 5 ώρες, μπορούν να συμμετέχουν μόνο παιδιά ηλικίας άνω των 6 χρόνων, που έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στο βουνό και έχουν δείξει αντοχή και υπομονή.

Το μονοπάτι της Μεσορόπης διαθέτει άφθονα νερά. Διαμορφωμένο το 2006 από το δασαρχείο Καβάλας, επιτρέπει την πρόσβαση σε μέρη σπάνιας ομορφιάς με μικρούς καταρράχτες και λίμνες, διαθέτει παγκάκια και κιόσκια στα σημεία ξεκούρασης, προστατευτικούς φράκτες, ξύλινα γεφυράκια και πέτρινα σκαλοπάτια σε μέρη που ήταν κακοτράχαλα και γλιστερά.

Όσοι δηλώσουν συμμέτοχοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ένα σακίδιο με φαρδείς άνετους ιμάντες που θα περιέχει άφθονο νερό, κολατσιό και σνακ για τα διαλείμματα, μια αλλαξιά ρούχα και αδιάβροχο. Να έχουν έξτρα αλλαξιά ρούχα και παπούτσια στεγνά στο αυτοκίνητο. Απαιτούνται ορειβατικά άρβυλα ή αθλητικά τρακτερωτά παπούτσια πεζοπορίας.

H αναχώρηση θα γίνει στις 08:00 από το πάρκινγκ της πρώην Νομαρχίας με ιδιωτικά μέσα.

Υπεύθυνος για την ομάδα ενηλίκων: Κώστας Μπραντής 6972664481

Υπεύθυνη για την ομάδα Παιζω-πορία: Χριστίνα Σόφτα (επικοινωνία στο messenger Christina Softa)

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, 8/10/2019}