Δημ. Πέτροβιτς: «300 κυβικά ανά δευτερόλεπτο αποδεσμεύονται από το φράγμα του Ιβαΐλοφγκραντ»

Έσβησε η φωτιά στο πευκοδάσος της Λευκίμμης Έβρου – Προειδοποιούν για πλημμύρες οι βουλγαρικές αρχές

Μεγάλης διάρκειας ήταν η «μάχη» που έδωσαν οι πυροσβέστες, προκειμένου να κατασβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πευκοδάσος της Λευκίμμης του Έβρου.

Μια φωτιά η οποία ξεκίνησε μετά από πτώση κεραυνού και η οποία κατέκαψε 400 στρέμματα πευκοδάσους. Ευτυχώς, χάρις στις προσπάθειες της πυροσβεστικής, πλέον αυτή έχει σβήσει, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.

ΣΤΗΝ «ΠΥΡΑ» 400 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «η φωτιά έχει σβήσει. Κάηκαν 400 στρέμματα πευκοδάσους. Η φωτιά ξεκίνησε κατόπιν πτώσης κεραυνού. Επί δύο μέρες πάλεψαν για να την οριοθετήσουν και να την σβήσουν 50 πυροσβέστες με 16 πυροσβεστικά οχήματα. Την Τρίτη το βράδυ, δόθηκε έλεγχος της πυρκαγιάς. Παράλληλα, από πτώση κεραυνού είχαμε μια φωτιά και στην περιοχή Κοίλα Έβρου, την οποί ευτυχώς προλάβαμε. Κάηκε ένα στρέμμα πευκοδάσους και για να σβήσει χρειάστηκαν δύο ρίψεις από το πυροσβεστικό ελικόπτερο, αφού ήταν σε δύσβατο σημείο».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Πέραν των παραπάνω όμως η Βουλγαρία προειδοποίησε τις ελληνικές και τις τουρκικές Αρχές για το ενδεχόμενο πλημμυρών τις προσεχείς ημέρες εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που αναμένεται να ανεβάσουν την στάθμη των ποταμών Άρδα και Έβρου.

Ο συναγερμός σήμανε την στιγμή που οι ελληνικές υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Το φράγμα Ιβαΐλοφγκραντ στον Άρδα ποταμό πιθανότατα θα υπερχειλίσει τις επόμενες λίγες ημέρες λόγω των βροχοπτώσεων, προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Η Σόφια προειδοποίησε ότι περιμένει τεράστια αύξηση του όγκου του νερού στον Έβρο, κοντά στην πόλη Σβίλενγκραντ, στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Οι βουλγαρικές Αρχές έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητες μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του από τις πλημμύρες στην πόλη Τέτεβεν την Τρίτη.

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΙΒΑΪΛΟΦΓΚΡΑΝΤ»

«Λόγω του ότι είναι πολλές οι βροχοπτώσεις στην βόρεια λεκάνη της Βουλγαρίας και λόγω της πληρότητας του Φράγματος του Ιβαϊλοφγκραντ, μας ειδοποίησαν οι βουλγαρικές αρχές ότι τις επόμενες μέρες και μέχρι την 1η Αυγούστου θα αποδεσμέυουν από το φράγμα περισσότερα από 300 κυβικά μέτρα νερό το δευτερόλεπτο» ανέφερε επίσης στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ειδοποιήσαμε τον δήμο για το Φεστιβάλ του Άρδα, που ξεκινά την Παρασκευή, μετά από δική μας ενημέρωση, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των συμμετεχόντων Ειδοποιήσαμε τον δήμο για φεστιβάλ Άρδα, μετά από ανακοίνωση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των συμμετεχόντων».

«ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ – ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ»

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «εμείς αυτό που κάνουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Έβρου είναι να επιτηρούμε τα αναχώματα. Αν κρίνουμε κίνδυνο αύξησης στάθμης των ποταμών με συνέπεια να υπάρξει και επιπλέον κίνδυνος, θα λάβουμε και επιπλέον μέτρα. Ωστόσο αυτό θα εκτιμηθεί από την Πολιτική Προστασία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 27/7/2018}