Πετρωτά Έβρου: Ένα βήμα πιο κοντά στην εξόρυξη ζεόλιθου

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξόρυξη ζεόλιθου βρίσκονται τα μέλοι της εταιρείας «Ζεόλιθος Πετρωτών “Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ”» με έδρα το χωριό, καθώς μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για έκταση 29 στρ., αναμένεται να βγει η άδεια για το ξεκίνημα της εξόρυξης. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της τοπικής εταιρείας, Βαγγέλης Σωτηρούδης, επισημαίνει ότι μετά την αγορά των εκτάσεων, μετά από έρευνες και χημικές αναλύσεις, μετά από μελέτες και σε συνεργασία πάντα με διάφορους γεωλόγους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναμένεται να ξεκινήσει η εξόρυξη ζεόλιθου, του «προϊόντος του μέλλοντος», όπως το χαρακτηρίζει.

Αναλυτικότερα, η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφορά ιδιόκτητα χωράφια αγορασμένα από την «Ζεόλιθος Πετρωτών “Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ”», τα οποία, σε ορισμένα σημεία, και κατόπιν προκαταρκτικών αναλύσεων, δείχνουν ανώτατο ποσοστό ζεόλιθου 85%.

Αξίζει να θυμίσουμε πως πριν από περίπου 3 χρόνια, οι κάτοικοι των Πετρωτών είχαν συσπειρωθεί κατά των εξορύξεων ζεόλιθου της εταιρείας «Όλυμπος Α.Ε.» στην περιοχή, εμμένοντας στη θέση ότι ο σχεδιασμός της «“Ολυμπος” θα αφήσει στο χωριό τους…μόνο τη σκόνη, αφού ο ζεόλιθος που θα εξορύσσεται θα μεταφέρεται για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης.»

Λίγα λόγια για την εταιρεία

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η Ζεόλιθος Πετρωτά Α.Β.Ε.Ε. «Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ» είναι μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2017, ως εταιρεία λαϊκής βάσης με τη συμμετοχή των απανταχού Πετρωτιωτών. Η εταιρεία ιδρύθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των κατοίκων του χωριού, τόσο των μόνιμων, όσο και όσων έχουν μεταναστεύσει στο εσωτερικό και εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα του κοιτάσματος θέλησαν να το εκμεταλλευτούν στον τόπο εξόρυξης του και να αποτρέψουν τη μεταφορά και επεξεργασία του μακριά από τον τόπο τους, με όραμα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναγέννηση του χωριού τους αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του χωριού των Πετρωτών μέσα από την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων με αντικείμενο την εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία του ευρύτερου ορυκτού πλούτου της περιοχής και του πλούσιου κοιτάσματος Ζεόλιθου.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr/, του Νικήτα Διαμαντόπουλου, 7/9/2020}