Πετρωτά: Παραιτήθηκε από τη διενέργεια ερευνών για ζεόλιθο σε έκταση 99 στρ. η εταιρεία των κατοίκων

Τι συμβαίνει με τον ζεόλιθο στα Πετρωτά;

Αποδεκτή έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, χθες Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, η αίτηση παραίτησης της εταιρίας «ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ ΑΒΕΕ», από την έγκριση διενέργειας ερευνών για την εξεύρεση Ζεολίθου, που υποβλήθηκε στις 24 Οκτωβρίου.

Η παραίτηση από την διεξαγωγή ερευνών, αφορά έκταση 98.932,43 τ.μ. (περίπου 99 στρέμματα δηλαδή) στην θέση «Μεγάλη Λεύκα» του χωριού Πετρωτά και η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, από την ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ Α.Β.Ε.Ε «Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ», που είναι η Συνεταιριστική εταιρεία την οποία έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοι.  

Έτσι, έναν χρόνο περίπου μετά την αρχική αίτηση της συγκεκριμένης εταιρείας, με ημερομηνία 09-11-2017 (αρ. πρωτ. 22855/10-11-2017) για την έγκριση διενέργειας ερευνητικών εργασιών δημοσίου λατομείου βιομηχανικού ορυκτού (Ζεολίθου), στην έκταση και την τοποθεσία που αναφέραμε, υπέβαλλε νέα αίτηση ακύρωσης, αφού δεν επιθυμεί πλέον να κάνει τις συγκεκριμένες έρευνες. Η οποία μάλιστα έγινε αποδεκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συνεταιριστική εταιρεία των κατοίκων του χωριού Πετρωτά, με συμμετοχή και των συντοπιτών τους που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, είχε ζητήσει άδεια για έρευνες σε τρεις περιοχές. Μήπως προτίμησε να ψάξει σε άλλα σημεία και ζήτησε να ακυρωθεί η αίτηση για την θέση «Μεγάλη Λεύκα» ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Γιατί είναι αλήθεια ότι η δημιουργία της, ως… αντίπαλο δέος της ιδιωτικής εταιρείας «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» που ήδη έχει κάνει εξαγωγή ποσοτήτων ζεολίθου απ’ την περιοχή και τις επεξεργάστηκε στο εργοστάσιο της στην Θεσσαλονίκη, δεν είχε την δραστηριότητα και την εξέλιξη που περίμεναν όσοι στήριξαν το εγχείρημα. Κάποιες στιγμές μάλιστα δημιούργησε και απορίες για την αδράνεια της.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros-news.gr/, 6/11/2018}