Πεσμένη η παραγωγή βαμβακιού στη Ροδόπη

Ν. Μποτρότσος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου: «Τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ άσχημα» – Κινδυνεύουν να χάσουν επιδοτήσεις όσοι δεν έπιασαν το πλαφόν στρεμματικής απόδοσης

Πολύ πεσμένη είναι φέτος η παραγωγή βαμβακιού στη Ροδόπη, εξαιτίας των αρνητικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι στο Νομό μας. Αποτέλεσμα είναι τα ποτιστικά χωράφια να μη δίνουν μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις, ενώ τα ξηρικά να είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Οι ζημιές που προέκυψαν εξαιτίας του καιρού δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ενώ συγχρόνως παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιδοτήσεων εξαιτίας του αυξημένου πλαφόν. Τα παραπάνω ανέλυσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Μποτρότσος.

30-40% κάτω η παραγωγή, εχθρός ο καιρός

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η συγκομιδή στα χωράφια. «Τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ άσχημα, είναι 30-40% πεσμένη η παραγωγή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές» σημείωσε ο Νίκος Μποτρότσος, σύμφωνα με τον οποίο στα ποτιστικά χωράφια υπάρχουν φέτος αποδόσεις από 200 έως 300 κιλά ανά στρέμμα περίπου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν ακόμη και τα 400 κιλά. Στα ξηρικά χωράφια οι αποδόσεις είναι 50 με 100 κιλά ανά στρέμμα.

Οι μικρές στρεμματικές αποδόσεις έχουν να κάνουν με τον κακό καιρό, καθώς τον Αύγουστο συνδυάστηκαν καύσωνας, έντονοι βοριάδες και ανομβρία, με αποτέλεσμα από τη μέση και πάνω, εξαιτίας του υδατικού στρες, τα φυτά να πετάξουν τους καρπούς τους, άρα να μειωθεί η παραγωγή βαμβακιού. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτό το φαινόμενο. Το προηγούμενο διάστημα ο Αγροτικός Σύλλογος έκανε επαφές με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον ΕΛΓΑ, με τον κο Μποτρότσο να διευκρινίζει πως δεν υπάρχει περιθώριο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Μοναδική ελπίδα είναι τα ΠΣΕΑ ή τα De Minimis, μετά από πολιτική πίεση, αλλά κι αυτό είναι πολύ δύσκολο, αφού τα χρήματα κατευθύνονται στις ολικές καταστροφές κυρίως σε Θεσσαλία εξαιτίας των πλημμυρών και Έβρο εξαιτίας των πυρκαγιών.

Δεν πιάνουν το πλαφόν, κίνδυνος για τις επιδοτήσεις

Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει σχετίζεται με το πλαφόν στρεμματικής απόδοσης, το οποίο καλούνται να πιάσουν οι παραγωγοί, για να μη μείνουν εκτός επιδοτήσεων. Για φέτος, στη Ροδόπη έχει διαμορφωθεί στα 188 κιλά ανά στρέμμα. Το πλαφόν βγαίνει από το μέσο όρο των τελευταίων 4ων ετών που έχουν παραδοθεί, μειωμένο κατά 30%. Αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, αλλά πλέον και της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, είναι να μειωθεί το πλαφόν, ώστε να μη χαθούν ενισχύσεις. Σύμφωνα με τον κο Μποτρότσο, το πλαφόν πρέπει να πέσει στα 120-130 κιλά/στρέμμα για τη Ροδόπη.

Περιορισμένο το κέρδος, πονοκέφαλος το κόστος παραγωγής

«Πάρα πολύ κακή» χαρακτήρισε τη χρονιά ο εκπρόσωπος των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη συγχρόνως ότι η τιμή κατά μέσο όρο είναι 65-70 λεπτά το κιλό, οπότε «το εισόδημά μας φέτος θα είναι πολύ περιορισμένο. Έχουμε ένα πολύ μικρό κέρδος, λιγότερο από 50 ευρώ το στρέμμα».

Κι ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις είναι χαμηλές κι οι τιμές όχι καλές, το κόστος παραγωγής παραμένει αυξημένο. «Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και δεν υπάρχει προοπτική να πάνε καλύτερα» υποστήριξε ο Νίκος Μποτρότσος, παρατηρώντας ότι «το πετρέλαιο ανεβαίνει ξανά, οι τιμές στα λιπάσματα και τα υπόλοιπα αγροτικά εφόδια, που ανέβηκαν πριν από δύο χρόνια, δεν αποκλιμακώνονται αλλά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι πρώτες πληρωμές της Βασικής Ενίσχυσης, που δεν εξαρτάται από τις στρεμματικές αποδόσεις, αναμένονται ακόμη και πριν την 28η Οκτωβρίου, σύμφωνα με διαρροές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 25/10/2023}