Περπάτημα στη διαδρομή του ιστορικού ποταμιού Μπουκλουτζάς

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 11:00

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής συμμετέχει στο πρόγραμμα «Tale of X Cities»,  που διοργανώνει το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με την Art BOX Creative Arts Management στο πλαίσιο του προγράμματος «Common Lab». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 φορείς από 12 πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστούν πάνω από 40 έργα των συμμετεχόντων σε ένα ταυτόχρονο σε όλες τις πόλεις υβριδικό φεστιβάλ. Όλα τα έργα-δράσεις που θα υλοποιηθούν έχουν σχέση με ιστορίες πόλεων ειπωμένες με διάφορους τρόπους από πολίτες και φορείς που παίρνουν μέρος στη δράση.

Το «Ανθρώπινο Ποτάμι» για τον Μπουκλουτζά

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ως συμμετέχων φορέας, συμπληρωματικά με τις διάφορες δράσεις κατοίκων της Κομοτηνής, επιθυμεί να διοργανώσει μία δράση με τίτλο «Ανθρώπινο Ποτάμι» και προσκαλεί όλους να συμμετέχουν.

«Ο Μπουκλουτζάς, το ιστορικό ποτάμι της Κομοτηνής, αποτελούσε για αιώνες ολόκληρους το εμβληματικό τοπόσημο της πόλης, καθώς διέτρεχε όλο το κέντρο της και ήταν η κύρια πηγή ζωής και ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων. Οι δύο όχθες του ενώνονταν με δεκαέξι γέφυρες, που η κάθε μια είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι καταστροφικές πλημμύρες του 1960 και του 1961 οδήγησαν τους ιθύνοντες, αρχικά, στην απόφαση της εκτροπής της κοίτης του και στη συνέχεια στην οριστική επιχωμάτωσή του. Μαζί του καταστράφηκαν και οι γέφυρές του, αλλά και η μοναδική φυσιογνωμία που προσέδιδε στην πόλη της Κομοτηνής» αναφέρει το ΔΗΠΕΘΕ σε σχετική του ανακοίνωση για την δράση.

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11:00, κάτοικοι της πόλης θα συμμετέχουμε σε έναν περίπατο που θα ακολουθεί την πορεία του ποταμιού που διέσχιζε την πόλη πριν από 55 χρόνια.

«Δύο – δύο θα σχηματίσουμε ένα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι, για να γνωρίσουμε τα σημεία από όπου περνούσε το τότε εμβληματικό τοπόσημο της πόλης μας. Η διαδρομή-περίπατος θα ξεκινήσει από τον χώρο που διεξάγεται σήμερα η λαϊκή αγορά, πίσω από το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο και θα καταλήξει αμέσως μετά τις γέφυρες στη δυτική είσοδο της πόλης. Πρόκειται για μία διαδρομή 2,9 χλμ. που περνάει από τις οδούς: Δημοκρατίας, Ορφέως, Δημοκρίτου, Υψηλάντου.

Θα υπάρχουν 3 ενδιάμεσες στάσεις για κάποιους που δε θέλουν να ακολουθήσουν ολόκληρη τη διαδρομή σε μέρη που υπήρχαν κάποια από τα 16 γεφύρια. Η πρώτη στάση θα είναι το Σπαθί, η δεύτερη στάση Τσανάκλειος και η τρίτη στάση το Άγαλμα Βενιζέλου. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν σύντομα βίντεο με προφορικές μαρτυρίες αναμνήσεων κατοίκων της Κομοτηνής από τα χρόνια που υπήρχε το ποτάμι στην πόλη μας», είναι η περιγραφή της δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνείτε μέσω email στο theatrokomotinis@gmail.com  και για τηλεφωνική επικοινωνία μπορείτε να καλείτε στα 25310-37770, 25310-27484, 25310-25970.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 19/10/2021}