Περιηγήθηκαν σε έναν ακόμα άγνωστο μεγαλιθικό γεώτοπο της Θράκης

Στην περιοχή του οικισμού της Κίρκης

Μια ακόμη περιήγηση των φίλων της σελίδας «Θρακολόγιον», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε έναν άγνωστο μεγαλιθικό γεώτοπο της Θράκης. 

Πιο αναλυτικά και όπως ενημερώνει η σελίδα «νοτιοδυτικά του Έβρου κοντά στα όρια με το Νομό Ροδόπης, βρίσκεται ο γραφικός οικισμός της Κίρκης. Το χωριουδάκι ξεχωρίζει ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από δάσος Δρυός και Πεύκου, στη κοιλάδα που διαρρέεται από τον ποταμό Ειρήνη που ο ήχος της ροής του, πάλλεται στους πελώριους βραχοσχηματισμούς της περιοχής.

Κατά μήκος του χωριού παλαιότερα, διέρχονταν δρόμος που συνέδεε την ενδοχώρα με την Κων/πολη και ήταν σε χρήση μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Σήμερα, υπάρχουν τα ερείπια ενός μικρού σιδηροδρομικού σταθμού που μας θυμίζει τη ζωντάνια της παλαιότερης εποχής. Βορειοανατολικά του χωριού Κίρκη, και σε απόσταση 1.300 μέτρων από το ομώνυμο χωριό, σε μια εκτεταμένη βραχώδη έξαρση, βρίσκεται μια χαρακτηριστική Θρακική νεκρόπολη των Κικόνων. Δύο ρυάκια με κατεύθυνση Β-Ν, που τροφοδοτούνται από το νερό των πηγών που ρέει τις πλαγιές του όρους Πανηγύρι, διασχίζουν τη βραχώδη έξαρση και χύνονται στο ποτάμι Ειρήνη.  

 

Στην ανατολική και δυτική πλευρά της βραχώδους έξαρσης, έχουν λαξευτεί τάφοι – κόγχες και κοιλότητες πάνω από τάφους, που χρησίμευαν για τοποθέτηση ξηρών προσφορών ή χοών στους ενταφιασμένους νεκρούς».

Η ομάδα περιηγήθηκε ανάμεσα στα μεγαλιθικά μνημεία της περιοχής και θαύμασε τους σπάνιους μανιταροειδείς φυσικούς βράχους από ψαμμίτη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 16/2/2022}