Οι… πλημμύρες στον Έβρο αύξησαν τις εκτάσεις για πεπόνια

Θα ξεπεράσουν φέτος τα χίλια (1.000) στρέμματα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με πεπόνια της ποικιλίας «Χρυσή Κεφαλή» – Η ιλύς των πλημμυρών του ποταμού Έβρου αναζωογονεί τα εδάφη

Να ξεπεράσουν τα 1.000 στρέμματα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με πεπόνι ποικιλίας Χρυσή Κεφαλή αναμένουν στον Έβρο, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Πέρυσι, περίπου 50 παραγωγοί καλλιέργησαν 600 στρέμματα, αντιμετωπίζοντας του καιρού τα γυρίσματα.

Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ, Βαγγέλης Δέδογλου, στον απολογισμό της περσινής χρονιάς, καταθέτει πως η καλλιέργεια ξεκίνησε ευνοϊκά, όμως τρεις καύσωνες εκμηδένισαν την παραγωγή. «Η ζημιά έφτασε έως το 80%» λέει, τονίζοντας με πικρία ότι η πραγματικότητα δεν αποτυπώθηκε στις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, ενδεχομένως γιατί συμπεριέλαβαν τη μείωση λόγω ασθενειών. Οι παραγωγοί προχώρησαν σε ενστάσεις και αναμένουν τον επανέλεγχο.

Η καλλιέργεια αποδίδει από 2 έως 3 τόνους/στρέμμα, αλλά πέρυσι δεν ξεπέρασε τους 1.440 συνολικά. Μολαταύτα, πουλήθηκε σε καλές τιμές, από 30 έως 40 λεπτά/κιλό, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ως προς τις ασθένειες, ο κ. Δέδογλου εξηγεί ότι «δεν υπάρχει φουζάριο που να μην αντιμετωπίζεται στην περιοχή. Επίσης, η Macrophomina phaseoli αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένα σκευάσματα, όταν γίνουν έγκαιρα οι ψεκασμοί».

Το πλεονέκτημα που δημιουργούν οι φετινές καταστροφικές πλημμύρες στα αγροκτήματα, που πνίγηκαν στο νερό, είναι πως όταν αυτό απομακρυνθεί σταδιακά θα γίνει ηλιοαπολύμανση, που συντελεί στην εξαφάνιση των μυκητολογικών ασθενειών του εδάφους. «Μετά από πλημμύρες, η καλλιέργεια του πεπονιού είναι βελτιωμένη», προσθέτει. «Εξαιτίας των πλημμυρών, πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να στραφούν στο πεπόνι και τα φασόλια, καθώς τα χωράφια θα ανοίξουν τον Ιούνη. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ομαλές, ευελπιστούμε ότι με την ηλιοαπολύμανση θα έχουμε καλή παραγωγή και ποιότητα».

Το πεπόνι Χρυσή Κεφαλή έφεραν στο Τυχερό και τον Πέπλο πρόσφυγες και η καλλιέργειά του άνθισε τις δεκαετίες του ’60 και του ’80. Διεκδικεί την πιστοποίησή του ως ΠΟΠ και, σύμφωνα με τον κ. Δέδογλου, σε επανέλεγχο αναλύσεων εντοπίστηκε μία ουσία που λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό, για αυτό και αντέχει μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι συγκεκριμένες αναλύσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα σταλεί την ερχόμενη εβδομάδα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, της Μαρίας Αμπατζή, 4/5/2018}