Άφησαν τις μελιτζάνες για να βάλουν πεπόνια

Παρά την επιτυχημένη περσινή παραγωγή, οι φετινές πλημμύρες εμπόδισαν τους Αγρότες στον Έβρο να καλλιεργήσουν μελιτζάνες – 3.000 στρέμματα για πεπόνια

Η απουσία διαχείρισης υδάτινων πόρων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, όχι μόνο ταλαιπωρεί τους παραγωγούς, αλλά ενίοτε λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή καλλιέργειας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Φερών στον Έβρο καλλιέργησε πέρυσι 120 στρέμματα μελιτζάνα Φλάσκα, καλύπτοντας συμβόλαια με μεταποιητικές μονάδες σε Βουλγαρία και Ελλάδα. Φέτος, οι καταστροφικές πλημμύρες εμπόδισαν τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν μελιτζάνα και στράφηκαν στο πεπόνι.

Ο πρόεδρος, Δημήτρης Κολγιώνης, εξηγεί ότι η μελιτζάνα παραμένει σημαντικό προϊόν για τον Συνεταιρισμό. «Όσοι τη δοκίμασαν, έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, λόγω μικροκλίματος. Επιλέξαμε το περίφημο πεπόνι Χρυσή Κεφαλή.

Συλλέξαμε πεπονόσπορο από υγιή πεπόνια, που δεν είχαν προσβολές από φουζάριο, πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα με υβρίδιο μέσα από συνεργασία με εταιρία σπόρων και εκτιμούμε ότι θα παραχθούν καλά και υγιή προϊόντα, που θα κατευθυνθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Θεωρεί απαραίτητη τη συνδρομή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου ή άλλου ερευνητικού κέντρου στην αντιμετώπιση του φουζάριου, με την παραγωγή ανθεκτικού στην ασθένεια σπόρου, χωρίς να τροποποιηθεί γενετικά η «χρυσή κεφαλή».

Στην περιοχή Φερών, Πέπλου και Τυχερού, θα καλλιεργηθούν φέτος πάνω από 3.000 στρέμματα, όχι μόνο από μέλη του Συνεταιρισμού, ο οποίος όμως θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση του πεπονιού.

Τονίζει ότι στους παραγωγούς συμπεριλαμβάνονται πολλοί νέοι αγρότες.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε στο ΥΠΑΑΤ ο φάκελος που ετοιμάστηκε από τη ΔΑΟΚ Έβρου, με αίτηση της ΚΟΙΝΣΕΠ Τυχερού «Θεογένης» για ένταξη της Χρυσής Κεφαλής στα προϊόντα ΠΟΠ και περιμένουν αρχικά την έγκριση του υπουργείου και στη συνέχεια την τελική από την επιτροπή της ΕΕ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, της Μαρίας Αμπατζή, 29/6/2018}