Ερωτευμένος με την Ξάνθη: Πελαργός επιστρέφει επί 10 χρόνια στην ίδια φωλιά

Ένας πελαργός ερωτεύτηκε το χωριό της Ξάνθης και επέμενε να φωλιάζει στο ίδιο μέρος του ίδιου χωριού για 10 χρόνια! Στον πελαργό δόθηκε ένα ειδικό δαχτυλίδι εντοπισμού, το οποίο πέρασε και στα παιδιά και τα εγγόνια του, και έτσι καταγράφουν το απίστευτο ταξίδι του και την επιστροφή του στο χωριό της Ξάνθης.

Υπάρχουν πολύ λίγες παρόμοιες ιστορίες για πελαργούς

Η μοναδική αυτή ιστορία καταγράφηκε από την Εύα Στετς, συντονίστρια δακτυλίωσης πελαργών στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πτηνών, η οποία τόνισε ότι “υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες ιστορίες για πελαργούς”. Σύμφωνα με την ίδια, αυτός είναι ο μοναδικός πελαργός στην Ελλάδα που κρατάει δαχτυλίδι για 10 χρόνια“. Η κ. Stetz δήλωσε ότι “το δακτυλίδι το έβαλα εγώ το 2013 με τη συνεργασία του τότε Φορέα Διαχείρισης Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ενώ είναι από το Βαφέκι Ξάνθης και έχει δακτυλίδι 7,5 χιλιόμετρα μακριά”.

Ένας πελαργός από την Ξάνθη επιστρέφει στην ίδια φωλιά μετά από 10 χρόνια “Πάντα κολλάει στο ίδιο χωριό και πάντα επιστρέφει στην ίδια φωλιά, ακόμα και αν άλλοι πελαργοί τον έχουν διώξει στο παρελθόν. Οι παρατηρήσεις του ζευγαρώματος δείχνουν ότι είναι θηλυκός και έχει ήδη γεννήσει πολλούς νεοσσούς, μερικοί από τους οποίους έχουν συλληφθεί. Τα παιδιά αυτών των πελαργών έχουν γίνει γονείς και φορούν και αυτά ένα δαχτυλίδι”.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους πελαργούς

Ο λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) είναι ένα είδος μεσαίου μεγέθους πουλιού, που ανήκει στην οικογένεια των Κωνσταντινοπαριδών. Ακολουθούν μερικές βασικές πληροφορίες για τον λευκό πελαργό:

Χαρακτηριστικά: Έχει λευκό, ή κρεμ απόχρωσης, φτερά και κεφάλι και μακρύ λαιμό με μαύρη περιμετρική γραμμή. Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι παρόμοια στην εμφάνισή τους, αλλά τα αρσενικά είναι κάπως μεγαλύτερα.

Διασταυρώσεις: Ο λευκός πελαργός διασταυρώνεται κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη και την Αφρική.

Διατροφή: Η διατροφή του λευκού πελαργού περιλαμβάνει κυρίως μικρά ζώα, όπως ερπετά, βατράχια, ψάρια και έντομα.

Συμπεριφορά: Ο λευκός πελαργός συνήθως φωλιάζει σε ψηλά δέντρα, κτίζοντας μεγάλα φωλιά από κλαδιά και κλωστές. Η επιλογή της τοποθεσίας για τη φωλιά είναι σημαντική για την προστασία των αυγών και των νεοσσών από κακοκαιρίες και άλλους κινδύνους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, από petkeepers.gr, 2/8/2023}