Π.Ε. Έβρου: Επιβλαβές φυτοπαθογόνο βακτήριο απειλεί ελιές και αμπέλια

Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου ενημερώνεται ότι διαπιστώθηκε η εμφάνιση και γρήγορη εξάπλωση σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, καθώς και στις Ασιατικές χώρες, Ιράν και Ταϊβάν, του επικίνδυνου και επιβλαβούς φυτοπαθογόνου βακτηρίου xylella fastidiosa (Ξυλέλλα). Η ξυλέλλα προσβάλει θαμνώδεις και δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως ελιές, για τις οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, πυρηνόκαρπα (αμυγδαλιές, κερασιές, δαμασκηνιές κλπ.), ακακίες, αμπέλια, καθώς και όλα τα αρωματικά φυτά, λεβάντα, δεντρολίβανο, πικροδάφνη κλπ., καταστρέφοντας ολοκληρωτικά φυτείες.

Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκομένους στην εισαγωγή των παραπάνω φυτών, καθώς και τους φυτωριούχους και καλλιεργητές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται δενδρύλλια τα οποία συνοδεύονται από τα απαραίτητα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά ή διαβατήρια, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και διασπορά του παθογόνου βακτηρίου στην περιοχή μας και στη χώρα μας.

Αν κάποιος προέβη ήδη στην εισαγωγή ή φύτευση δενδρυλλίων ελιάς ή και λοιπών προαναφερόμενων δένδρων ή φυτών, προερχόμενων από τις προαναφερόμενες χώρες, χωρίς τα απαραίτητα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά ή διαβατήρια, παρακαλείτε να έλθει σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Οι Γεωπόνοι Φυτοϋγεινομικοί ελεγκτές θα προβούν στους απαραίτητους ελέγχους για τη διαπίστωση τυχόν παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού, και την έγκαιρη λήψη μέτρων για τον περιορισμό ή τη μη εξάπλωσή του.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής 25513-57147, 25513-57121, 25513-57165, 25513-50172.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 20/4/2018}