Πάσχα : Παράθυρο για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων με εισιτήριο τα self test – Τι εξετάζεται

Αν και η κυβέρνηση μέχρι στιγμής τηρεί στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι, θεωρείται δεδομένη η βούλησή της για μια εορταστική περίοδο αλλιώτικη σε σύγκριση με την περσινή με «ανάσες ελευθερίας».

Σε αυτό συνηγορούν και τα αξιολογούμενα ως ενθαρρυντικά στοιχεία σε σχέση με την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και το γεγονός ότι μέχρι το Πάσχα, σχεδιάζεται να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 2 εκατ. πολίτες, με τουλάχιστον μία δόση.

Κάτι που επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αρνητικό self test.

Αυτό που επιδιώκεται είναι η έγκαιρη προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης με προϋποθέσεις και κανόνες, προκειμένου να τεθεί υπόψη των ειδικών, οι οποίοι επιθυμούν πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο επηρέασαν τα βήματα χαλάρωσης του lockdown που έχουν γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό οι επόμενες δύο εργάσιμες εβδομάδες, θα είναι αναγνωριστικές και καθοριστικές για τις επόμενες κινήσεις και δη φια το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού.

Μετακινήσεις με εισιτήριο το self test

Ο Άκης Σκέρτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα με την διενέργεια self-tests, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα.

Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self-tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου.

«Εισάγουμε στην καθημερινότητά μας τη λογική και την αναγκαιότητα της τακτικής της συστηματικής διάγνωσης», υπογράμμισε ο ‘Ακης Σκέρτσος επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που έχει πολύ σημαντική επιδημιολογική χρησιμότητα γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται οι φορείς.

Το να μπορεί κάθε πολίτης να ελέγχει την πορεία της υγείας του, όπως είπε «είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και κάποιους μήνες».

Ενθαρρυντικά στοιχεία- Κρίσιμες οι δύο εργάσιμες εβδομάδες πριν το Πάσχα

Συνολικά τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουμε στις δύο εργάσιμες εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας. Αυτό όμως που μπορεί να επιβεβαιώσει όπως είπε είναι κάποια «ενθαρρυντικά στοιχεία σε σχέση με την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου. Δηλαδή βλέπουμε τις τελευταίες 4-5 μέρες μια μείωση και του απόλυτου αριθμού κρουσμάτων αλλά και ακόμα σημαντικότερα του δείκτη θετικότητας στην κοινότητα και ταυτόχρονα υπάρχει αποκλιμάκωση και στις εισαγωγές, που είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας».

Τόνισε πως πρέπει να καταλάβουμε ότι «μπαίνουμε σε μία νέα πραγματικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνύπαρξη με τον ιό. Κρούσματα θα υπάρχουν και θα καταγράφονται και πολλά. Έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα και με το πώς λειτουργεί ο ιός της γρίπης. Κρούσματα υπάρχουν, υπάρχει όμως και το εμβόλιο, υπάρχει η προστασία που θα μας προσφέρει το εκτεταμένο testing άρα μπορεί καθένας να γνωρίζει καλύτερα πώς να κινηθεί σε ένα περιβάλλον που ακόμα κυκλοφορεί ο ιός».

Σημείωσε δε, ότι «μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον 2 εκατ. με τουλάχιστον μία δόση, άρα ένα σημαντικό κομμάτι θα αρχίσει να αποκτά αντισώματα, ένα άλλο κομμάτι ταυτόχρονα έχει νοσήσει, και έχουμε και τα self test και τα τεστ τα οποία πραγματοποιούνται. ‘Αρα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να ελέγχουμε καλύτερα όσους νοσούν και αυτοί να λάβουν τα μέτρα τους και να περιοριστούν».

Από κει και πέρα θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση το Πάσχα.

Τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία αντίφαση και καμία παράδοξη διαχείριση σε σχέση με την είσοδο τουριστών στη χώρα και τη διαπεριφεριακή μετακίνηση. Ό,τι γίνει θα αφορά τόσο τους ξένους επισκέπτες μας όσο και τους Έλληνες».

Μάλιστα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε ότι από τα μέσα Μαΐου, λόγω των εμβολιασμών και του κάλου καιρού, θα πάμε σε ένα οργανωμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων οριστικά.

Τι λένε οι ειδικοί

Παρόλα αυτά οι ειδικοί επιθυμούν πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο επηρέασαν τα βήματα χαλάρωσης του lockdown που έχουν γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες.  Αρκετοί εμφανίζονται επιοφυλακτικοί για την άρση στους περιορισμούς των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα, με βάση τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα, ανησυχώντας για την πίεση στο σύστημα Υγείας.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 11/4/2021}