Η Κομοτηνή απέκτησε το πρώτο πάρκο τσέπης

Στην περιοχή του σταθμού σε αναξιοποίητο πράσινο χώρο τοποθετήθηκαν φυτά και δημιουργήθηκε μια νέα προσπάθεια

Η Κομοτηνή απέκτησε το πρώτο πάρκο τσέπης της στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Πρόκειται για έναν μέχρι πρότινος αναξιοποίητο πράσινο χώρο στην οδό Φαβιέρου δίπλα από μια παιδική χαρά. Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής, με την υποστήριξη του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων είναι αυτό που υιοθέτησε το πάρκο τσέπης και η αρχή έγινε το πρωί του Σαββάτου 08/05, με τη συμμετοχή του προεδρείου, εθελοντών, αλλά και μικρών παιδιών. Στο συγκεκριμένο πάρκο τοποθετήθηκαν διάφορα φυτά, ενώ δεν έλειπε η μουσική και οι εικαστικές δημιουργίες μικρών παιδιών. Κατά την τοποθέτηση των φυτών, παρών ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Κίμωνας Λεχούδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στράτος Τσακιρίδης.

Η συγκεκριμένη δράση έγινε στο πλαίσιο του 1ου Green Fest Κομοτηνής, που αποτελεί ένα φεστιβάλ που στόχο έχει να αναπτύξει τις οικολογικές ευαισθησίες. Οι δράσεις του φεστιβάλ τελειώνουν σήμερα 10/05 στους λαχανόκηπου Κομοτηνής (ΟΑΕΔ), όπου μαθητές θα καλλιεργήσουν σπόρους και θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Τι είναι το πάρκο τσέπης;

Τα πάρκα τσέπης (διεθνώς αποκαλούνται pocket parks), είναι πράσινοι χώροι που αντικαθιστούν εκτάσεις, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια και είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Βρίσκονται σε πυκνοδομημένες γειτονιές της πόλης και αποτελούν τα θεμέλια για τη δημιουργία των πόλεων που εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν μέχρι και το τελευταίο εκατοστό του δημόσιου χώρου προς όφελος των πολιτών. 

Τα πάρκα τσέπης έχουν πολλαπλά οφέλη για τις πόλεις. Είναι μικρές πράσινες πινελιές που αλλάζουν το γκρίζο αστικό τοπίο, δίνοντας ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 10/5/2022}