Παράνομο εμπόριο των απειλούμενων Ασπροπάρηδων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε τελετές μαύρης μαγείας!

Μια φορά και έναν καιρό…..
στο Δάσος Δαδιάς γεννήθηκε ένας γενναίος Ασπροπάρης, ο Πασχάλης. Ήταν από τους λίγους νεοσσούς που κατάφερε στο πρώτο του ταξίδι να φτάσει στην Αφρική παρόλο που διάλεξε την πιο δύσκολη διαδρομή, να διασχίσει δηλαδή την θάλασσα.

Δυστυχώς, η ιστορία του δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Χάρη, όμως, στον πομπό που έφερε ο Πασχάλης στην πλάτη, αποκαλύφθηκε ένα ολόκληρο κύκλωμα. Κύκλωμα που έκανε παράνομο εμπόριο μελών σώματος των απειλούμενων Ασπροπάρηδων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε τελετές μαύρης μαγείας! Κύκλωμα που οδήγησε το είδος σε οριστικό αφανισμό ή δραματική μείωση σε κάποιες Αφρικάνικες χώρες…

Η δεύτερη εικονογραφημένη ιστορία από τις «Ιστορίες Γυπών» είναι αφιερωμένη στον Πασχάλη, τον Ασπροπάρη χάρη στον οποίο αποκαλύφθηκε το παράνομο εμπόριο μελών του σώματος των απειλούμενων Ασπροπάρηδων για την αγορά μαύρης μαγείας, εξαιτίας της οποίας το είδος οδηγήθηκε σε οριστικό αφανισμό από τη Νιγηρία.

Η ιστορία ξεκινάει στην Ελλάδα, με την τοποθέτηση στον νεαρό Ασπροπάρη δορυφορικού πομπού στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη». Ο πομπός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαλεύκανση του παράνομου αυτού συστήματος.

Οι πληροφορίες για τον Πασχάλη, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένα από τα πιο δημοφιλή site περιβαλλοντικών επιστημών και διατήρησης, το Mongabay.com δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Πασχάλη. Στη Βουλγαρία, το περιοδικό BBC Knowledge αφιέρωσε μέρος της θεματολογίας του στο παγκοσμίως απειλούμενο είδος και στο παράνομο εμπόριό του.

Συγγραφέας της ιστορίας του Πασχάλη είναι η Yordanka Lukanova και η εικονογράφηση είναι της Yana Kazakova.

Μπορείτε να κατεβάσετε ηλεκτρονικά την ιστορία του Πασχάλη  εδώ.

πηγή https://www.evros24.gr 16/1/2024