Φουντώνει το παραεμπόριο στις λαϊκές αγορές Κομοτηνής και Σαπών

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το παραεμπόριο – Ζητούμε ελέγχους”, διαμηνύει ο πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών ν. Ροδόπης “Διόσκουροι” Χριστόφορος Αβραμίδης – Στη λαϊκή της Κομοτηνής έχει να γίνει έλεγχος περισσότερους από δύο μήνες

Αγώνα επιβίωσης κάνουν οι νόμιμοι μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές Κομοτηνής και Σαπών. Καταγγέλλουν την έλλειψη επαρκών ελέγχων και καταδεικνύουν σε συναντήσεις τους την αυξημένη κινητικότητα μικροπωλητών οι οποίοι όμως δεν έχουν χαρτιά και κάνουν πωλήσεις παράνομα, εις βάρος των ανθρώπων που καταβάλλουν όλα τα απαραίτητα.

Πληθαίνουν οι παράνομοι μικροπωλητές

Ο “Χ” μίλησε με τον Χριστόφορο Αβραμίδη – πρόεδρο του Σωματείου Μικροπωλητών Πλανόδιων Λαϊκών Αγορών ν. Ροδόπης “Διόσκουροι”, προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση στις λαϊκές αγορές Κομοτηνής και Σαπών, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το παραεμπόριο. Έρχονται  πωλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας κι όχι μόνο, οι οποίοι όμως δεν είναι νόμιμοι, και πωλούν τα πάντα”, εξήγησε ο πρόεδρος, και τόνισε: “Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στις λαϊκές αγορές Κομοτηνής και Σαπών”, δίνοντας το παράδειγμα ότι στην Κομοτηνή έχει να περάσει έλεγχος για περισσότερους από δύο μήνες. Ζητούν, οι νόμιμοι μικροπωλητές, από το τμήμα Εμπορίου και την Ελληνική Αστυνομία, να επιβάλουν την τάξη, πράττοντας τα κατά το νόμο οριζόμενα.

“Υπάρχει μπάχαλο στο παζάρι (σ.σ. Κομοτηνής)”, λέει σε άλλο σημείο ο κος Αβραμίδης, ο οποίος εξηγεί ότι οι παρέμποροι – πλην του ότι δεν λειτουργούν νόμιμα – καταλαμβάνουν και το δρόμο στο παζάρι της Κομοτηνής, με αποτέλεσμα αφενός ο κόσμος να μην μπορεί εύκολα να περπατήσει, αφετέρου όταν φτάσει η ώρα (4μιση το μεσημέρι) που πρέπει οι έμποροι να έχουν αδειάσει την αγορά, να μην μπορούν να βάλουν μέσα στο παζάρι τα οχήματά τους, για να φορτώσουν το εμπόρευμα που περίσσεψε. Όλα αυτά γίνονται το Σάββατο στο παζάρι της Κομοτηνής, αλλά και την Παρασκευή στις Σάπες η κατάσταση δεν είναι διόλου καλύτερη. Από το σημείο που τελειώνουν οι πάγκοι των λαχανικών, ξεκινάει το παραεμπόριο, με τους ελέγχους να είναι απόντες.

Σε δύο σημεία του ν. Ροδόπης το πρόβλημα

Ο Χριστόφορος Αβραμίδης, πάντως, δεν καταδεικνύει μόνο τα αρνητικά στα παζάρια, καθώς βλέπει στα υπόλοιπα σημεία του ν. Ροδόπης όπου γίνονται παζάρια, να επικρατεί η τάξη και όχι η παρανομία. “Δεν υπάρχει πρόβλημα με το παραεμπόριο σε άλλα παζάρια του νομού Ροδόπης (σ.σ. πλην Κομοτηνής και Σαπών). Στα υπόλοιπα είναι κύριοι και υπεύθυνοι. Όταν έρχεται κάποιος παράνομος, τον διώχνει η αστυνομία ή βάζει πρόστιμο”, εξηγεί.

Στο πλαίσιο του συντονισμού δράσεων, οι “Διόσκουροι” συναντήθηκαν και με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο. Καθότι οι “Διόσκουροι” είναι αναγνωρισμένο σωματείο και χρόνια μέλος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης, παρών ήταν να τους στηρίξει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης. Ο περιφερειάρχης δήλωσε την στήριξή του στον αγώνα των μικρέμπορων, παρόλα αυτά τα λόγια από τις πράξεις πολλές φορές απέχουν, άρα αναμένουμε να δούμε εάν ο περιφερειάρχης θα λάβει δράση προς την κατεύθυνση νομιμότητας των παζαριών της ΠΕ Ροδόπης κι ευρύτερα.

Οι νόμιμοι την πληρώνουν…

Οι “Διόσκουροι” έχουν 34 μέλη. Πληρώνουν για τις θέσεις στον Δήμο, καταβάλουν ΦΠΑ στο κράτος, πληρώνουν ΕΦΚΑ ή ΟΓΑ ανάλογα, διατηρούν λογιστή. Οι παράνομοι, τουλάχιστον στο παζάρι της Κομοτηνής, είναι διπλάσιοι αριθμητικά, εντείνοντας τις αδικίες εις βάρος των ανθρώπων που τίμια προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο.

πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/reportaz/foyntonei-paraemporio-stis-laikes-agores-komotinis-kai-sapon