Η επόμενη ημέρα στα Δίκελλα και τη Μάκρη: Πανωλεθρία για τους ελαιοπαραγωγούς

Τουλάχιστον για δύο χρόνια θα μπει «στον πάγο» η παραγωγή ελαιολάδου στη Μάκρη, αφού ο ελαιώνας της περιοχής καταστράφηκε ολοσχερώς από το χαλάζι της Τετάρτης. Το υπερμέγεθες χαλάζι «ξύρισε» όλο τον καρπό από τα ελαιόδεντρα και αυτό σημαίνει ότι για φέτος τουλάχιστον, η παραγωγή θα είναι μηδενική.

«Από τη Μεσημβρία μέχρι την περιοχή του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης η ζημιά είναι στο 105%. Όλος ο καρπός κάτω», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, Δημοσθένης Χατζηνικολάου, εκφράζοντας φυσικά το σύνολο των ελαιοπαραγωγών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Το κακό όμως, δεν σταματά εδώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ελαιόλαδο της Μάκρης έχει ενταχθεί ήδη στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών καθώς έχει δρομολογηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), του συγκεκριμένου προϊόντος, η ζημία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και πολυεπίπεδα.

Ο ΕΛΓΑ εκτίμησε την καταστροφή και θα καταβάλλει κάποιες αποζημιώσεις, όμως αυτές θα καλύπτουν το ελάχιστο της ζημιάς. Ένας χρόνος χωρίς παραγωγή λαδιού, βγάζει αυτομάτως τη Μάκρη εκτός αγοράς και έτσι χάνεται μία «θέση» που κερδήθηκε με πολύ κόπο. Με βάση τους νόμους της αγοράς, προφανώς το κενό που θα δημιουργηθεί από την απουσία του ελαιολάδου Μάκρης, θα καλυφθεί από κάποιο άλλο, το οποίο μετά θα είναι δύσκολο να εκτοπιστεί.

Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι «η σφοδρή κακοκαιρία με την έντονη χαλαζόπτωση έχει πλήξει το 90% των ελαιόδεντρων και από τις ελιές της Μάκρης να έχει μείνει μόλις το 10%», που είπε ο κος Χατζηνικολάου, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι μακροπρόθεσμα, η οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Μάκρης είναι μάλλον ανυπολόγιστη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 11/7/2019}