Μικροί αναβάτες εν δράσει

Στη Νυμφαία η πρώτη φετινή διαδρομή του «ΠαΙζΩ-ΠοΡίΑ»

Βασικό μέλημα του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής είναι να αγκαλιάσει τους νέους ανθρώπους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αγαπήσουν την ορειβασία και να αθληθούν ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια μέσω του προγράμματος «Νέοι και Βουνό», ενώ ήδη από πέρυσι βρίσκεται σε εφαρμογή η δράση «ΠαΙζΩ-ΠοΡίΑ». Η δράση αυτή συνδυάζει, όπως φανερώνει και το όνομά της, άθληση και παιχνίδι στη φύση, ενώ απευθύνεται σε γονείς με μικρά παιδιά.

Η γέννηση της ιδέας

Την ιδέα γέννησαν δύο καλοί φίλοι, τους οποίους  ένωνε ήδη από τα μαθητικά τους χρόνια η αγάπη για την πεζοπορία, οι κ.κ. Χριστίνα Σόφτα και Γιώργος Πετροσιάν, υπεύθυνη διαδρομών της δράσης «ΠαΙζΩ-ΠοΡίΑ» και πρόεδρος του ΕΟΣ Κομοτηνής αντίστοιχα. Όντες μαθητές Γυμνασίου παρακινήθηκαν από μία σχολική ενημέρωση που διηξήγαγαν τότε μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου. Έγιναν, με αυτόν τον τρόπο τα πρώτα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Νέοι και Βουνό», εξήγησε αναφερόμενη στη σύλληψη της ιδέας η κ. Σόφτα.

«Ο Σύλλογος τότε ήταν θαρραλέος και συμπεριλάμβανε στις πορείες του μαθητές δίχως συνοδεία γονέων, κηδεμόνων ή καθηγητών»,  συνέχισε, «οι πρώτες αναβάσεις έλαβαν χώρα στη Ροδόπη, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκαν και εκτός Νομού»

Με την ενηλικίωσή τους οι κκ. Σόφτα και Πετροσιάν ανέλαβαν οι ίδιοι διοικητικές θέσεις στο συμβούλιο του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής και θέλησαν με τη σειρά τους να εντάξουν νέους ανθρώπους στην ομάδα. Σε συνεργασία, λοιπόν, με σχολεία της περιοχής και περιβαλλοντικές ομάδες έφθασαν στην πραγματοποίηση των πρώτων διαδρομών στις οποίες συμμετείχαν μαθητές με τη συνοδεία γονέων και καθηγητών.

Από 18 μηνών στο βουνό!

Ούσα νέα μητέρα, η κ. Σόφτα συχνά ένοιωθε πως οι οικογενειακές της υποχρεώσεις την απομονώνουν από την μεγάλη της αγάπη, το βουνό. Μέσω της δράσης «ΠαΙζΩ-ΠοΡίΑ» τα παιδιά… παίρνουν τα βουνά ήδη από δεκαοκτώ μηνών μέσα σε ειδικά porte bebe!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι συντελεστές της προσπάθειας, τόνισε, υπήρξε ο φόβος και η ανησυχία των γονέων γύρω από την ασφάλεια των παιδιών τους, ιδίως όταν υπάρχει κακοκαιρία. «Συχνά πολλοί γονείς αποφεύγουν να παίρνουν μέρος σε πεζοπορίες μαζί με τα παιδιά τους, πιστεύοντας πως αυτά δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν», συνέχισε, «επιλέξαμε, επομένως, διαδρομές μικρού βαθμού δυσκολίας προσαρμοσμένες στις δυνατότητές τους».

Η πρώτη απόπειρα έλαβε χώρα τα 2015 στον Νέστο, ενημέρωσε, και υπήρξε τεράστια ανταπόκριση, μιας και συμμετείχαν περισσότερα από πενήντα άτομα. Αρχικά υπήρχε ενδιαφέρον αποκλειστικά από κατοίκους της Κομοτηνής, πλέον, όμως, δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής και από άλλες περιοχές, όπως Ξάνθη και Ορεστιάδα.

Ήδη από την πρώτη διαδρομή που έγινε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στο δασάκι της Νυμφαίας τα μικρά παιδιά άφησαν πίσω τους γονείς τους, είπε χαριτολογώντας η κ. Σόφτα, αποδεικνύοντας πως είναι άξιοι αναβάτες. «Βλέπουν την διαδρομή στο βουνό σαν παιχνίδι, χωρίς να κουράζονται ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα «ΠαΙζΩ-ΠοΡίΑ» είναι πλέον ενταγμένο στη ροή του προγράμματος του Συλλόγου Ορειβασίας και πραγματοποιείται μία Κυριακή κάθε μήνα. Φέτος διεξάγονται και διαδρομές εκτός νομού, είπε καταλήγοντας η κ. Σόφτα, ενώ πρόσφατα γονείς και παιδιά επισκέφθηκαν και την γείτονα, Βουλγαρία.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, της Χαράς Καϊμάκη, 26/1/2018}