Η πρώτη παιδική χαρά προσβάσιμη για παιδιά με αναπηρία

Παρεμβάσεις σε άλλες μία ή δύο παιδικές χαρές, με την προσθήκη παιχνιδιών για άτομα με αναπηρία και προδιαγραφών ασφαλείας

Η παιδική χαρά που λειτουργεί εντός του ειδικού δημοτικού σχολείου Κομοτηνής είναι η πρώτη που θα καταστεί προσβάσιμη για όλα τα παιδιά με αναπηρία. Η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής ήρθε σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του σχολείου και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, ώστε να διαμορφωθεί έτσι η είσοδος στον χώρο και τις ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο και να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά με αναπηρία να μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά. Η επιλογή αυτής της παιδικής χαράς δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε καθώς αυτή είναι διαμορφωμένη και πιστοποιημένη έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη σε παιδιά με αναπηρία.

Όλα τα παραπάνω έκανε γνωστά ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της παράταξης Σπάρτακος Κώστα Καραϊσκου στην συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος η δημοτική σύμβουλος του Σπάρτακου Αγγέλα Μποζατζή είχε θέσει το θέμα δημιουργίας παιδικής χαράς για άτομα με αναπηρία, με τον δήμαρχο να εμφανίζεται τότε θετικός στην πρόταση, με την επισήμανση της λειτουργίας μικτής παιδικής χαράς, για παιδιά με αναπηρία και χωρίς, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα απομόνωσης. Επανερχόμενοι στο ίδιο θέμα οι σύμβουλοι του Σπάρτακου ζήτησαν να μάθουν αν έγιναν ενέργειες και ποιες είναι αυτές.

Ο δήμαρχος έκανε γνωστά τα παρακάτω: “Κάναμε μία συζήτηση με το πρωτοβάθμιο σωματείο, στη λογική της αξιοποίησης, σε πρώτη φάση, μίας παιδικής χαράς που έχει ήδη προδιαγραφές ΑμεΑ. Αυτή υπάρχει στο ειδικό σχολείο και κατασκευάστηκε πρόσφατα.

Ήρθαμε σε επαφή με τους γονείς του σχολείου που είναι και οι κύριοι χρήστες της παιδικής χαράς, και με τη διεύθυνση του σχολείου. Συμφωνήσαμε ώστε να διαμορφωθεί η είσοδος έτσι και το ωράριο λειτουργίας της συγκεκριμένης παιδικής χαράς, για να μπορεί να λειτουργήσει και εκτός σχολικού ωραρίου λειτουργίας. Έτσι άμεσα θα είναι κοινόχρηστη παιδική χαρά, μέχρι να κάνουμε παρεμβάσεις σε άλλες μία ή δύο παιδικές χαρές, μικτές παιδικές χαρές, προσθέτοντας κάποια παιχνίδια και προδιαγραφές ασφαλείας. Έτσι κι άλλες παιδικές χαρές, διάσπαρτες στην πόλη, θα λειτουργήσουν με προδιαγραφές και για άτομα με αναπηρία”.

Τη δημιουργία μίας νέας παιδικής χαράς προσβάσιμης για όλους σε δημοτικό οικόπεδο, στη συμβολή των οδών Βιστωνίδας και Καζαντζάκη, πρότεινε ο Κώστας Καραϊσκος, με τον δήμαρχο να αναγνωρίζει την ανάγκη λειτουργίας μίας παιδικής χαράς, για όλους, στην περιοχή της Ρέμβης που όπως είπε “στερείται μίας τέτοιας δομής”.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 14/11/2018}