Διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας στο σχολικό περιβάλλον

Μία σημαντική εκδήλωση – που αφορά τα παιδιά όλης της Ροδόπης αλλά και πανελλαδικά – πραγματοποιήθηκε στο 4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής

Ολοένα και περισσότερα είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν είτε οδηγούμενα στην παχυσαρκία είτε μη έχοντας τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Έχοντας κατά νου τους τα στοιχεία, αλλά και την καθημερινότητα των παιδιών στο σχολείο – κατά την οποία άλλοι γονείς δίνουν στα παιδιά τους σωστό κολατσιό κι άλλοι όχι – οι άνθρωποι του 4ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής πραγματοποίησαν μία εκδήλωση με θέμα γυμναστική – υγεία – διατροφή και τρεις ομιλητές, ο καθένας γνώστης του αντικειμένου του. Πάντως όπως μας επισήμαναν και οι ίδιοι οι ομιλητές, αν κρίνουν από το σοβαρό περιεχόμενο της εκδήλωσης, η παρουσία του κοινού δεν ήταν τόσο αθρόα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος που «τρέχει» στο σχολείο, με τίτλο «διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας στο σχολικό περιβάλλον».

«Κλειδί» η άσκηση για την υγιεινή ζωή

Γυμναστής στο σχολείο είναι ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κομοτηνής Μιχάλης Πολυτσάκης, ο οποίος έκανε μία σύντομη γενική τοποθέτηση και κατόπιν μίλησε για την αξία της γυμναστικής στο ευ ζην. «Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις τάξεις των παιδιών και οι κατευθύνσεις του είναι τρεις: Βιωματική, κινητική, ενημερωτική». Αναφορικά με την εκδήλωση καθαυτή θα μας πει πως «παρουσιάζουμε το πρόβλημα στην Ελλάδα, από άποψη στατιστικής και πραγματικότητας, καθώς και τις παθογένειες που επικρατούν, αλλά και τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε στους γονείς».

Για το αν έχουν σωστές γνώσεις οι γονείς, μας εξηγεί πως «υπάρχει μία κινητικότητα προς αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν μας ικανοποιεί, ειδικά αν σκεφτούμε πως είμαστε πρώτοι παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία και ο νομός Ροδόπης είναι έβδομος πανελλαδικά». Ο ίδιος προτρέπει όχι μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους να μυηθούν «σε έναν άλλο τρόπο ζωής», ο οποίος θα περιλαμβάνει ενεργά την φυσική αγωγή.

Σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας του πάχους

Για τα ζητήματα υγείας που ανακύπτουν μίλησε η παιδιατρική νοσηλεύτρια Μαρία Κουρτούμα. «Υπάρχει πρόβλημα με την παιδική παχυσαρκία», ήταν το πρώτο σχόλιο της κας Κουρτούμα, η οποία μας κάλεσε να σκεφτούμε πως «τα παιδιά είναι οι ενήλικες του μέλλοντος και τα προβλήματα που θα έρθουν, έρχονται και στο μέλλον». «Μιλάμε για παιδιά 0-14 ετών», εξήγησε, και υπό την ιδιότητά της ως προϊσταμένη της μονάδας εντατικής του Σισμανογλείου διαπίστωσε ότι βλέπει διαχρονικά λάθη, γιατί είναι «ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να του δώσουμε ώθηση και να το κατανοήσουμε στην χώρα μας, γιατί έχουμε …μία βόμβα στα χέρια μας».

Η νοσηλεύτρια κάλεσε «να ακολουθήσουμε κάποιες άλλες νόρμες» και ανέδειξε πολλά προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν λόγω παχυσαρκίας, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το καρδιαγγειακό, το οποίο δημιουργεί ενήλικες που θα έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους, αλλά και ορθοπεδικά προβλήματα γιατί ένα υπέρβαρο παιδί δεν κινείται τόσο εύκολα και δημιουργεί προβλήματα ορθοπεδικά, ίσως και θέμα συμπεριφοράς ψυχισμού γιατί τα υπέρβαρα παιδιά μπορεί να δεχθούν μπούλιγνκ. Αναφορικά με την παιδική ηλικία καθαυτή, είπε πως καθώς τα παιδιά κάθονται όλη την ώρα σε μία οθόνη, γι’ αυτό τόνισε “πρέπει να σπάσει αυτός ο κύκλος, τα παιδιά να είναι πιο ενεργητικά“.

Σωστή διατροφή – Τι ισχύει στα κυλικεία

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρία Γκουτσίδου μας έδωσε μερικές συμβουλές αναφορικά με τη σωστή διατροφή στο σχολικό περιβάλλον. «Δεν πρέπει να παραλείπουν γεύματα, όπως το πρωινό και το κολατσιό, γιατί έτσι ξεκινάει το μεγάλο κακό», είπε και τόνισε πως «η σωστή ενημέρωση των γονέων σημαίνει σωστές διατροφικές συνήθειες των παιδιών, κι αυτό με την σειρά του σημαίνει υγιείς ενήλικες». Η ίδια εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές υγιεινές διατροφικές επιλογές, ακόμη και σε γλυκές επιλογές που λατρεύουν τα παιδιά και δίνει το παράδειγμα μιας τορτίγιας ολικής άλεσης, με ταχίνι με γεύση κακάο, που φέρνει λίγο στη μερέντα, μαζί με μία μπανάνα και γάλα.

Η διατροφολόγος δίνει και την γενική κατεύθυνση προς τους γονείς να αποφεύγουν τα τυποποιημένα, τις σφολιάτες, τα ντόνατς στο σχολείο για το κολατσιό των παιδιών τους ή μέσα από το κυλικείο, κι εξήγησε ότι στα κυλικεία υπάρχουν και σωστές – υγιεινές επιλογές που καλούνται να επιλέγουν οι μικροί με την κατεύθυνση των γονέων τους. Στο θέμα του κυλικείου στάθηκε άλλωστε και ο διευθυντής του 4ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής Γιάννης Πουρνάρας, ο οποίος εξήγησε ότι το σχολείο – σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων – πραγματοποιεί δράσεις επιμόρφωσης του κόσμου, ενώ για το κυλικείο υπογράμμισε πως “ακολουθούμε όλες τις οδηγίες του υπουργείου για το τι επιτρέπεται και την ίδια ώρα – και οι δάσκαλοι μέσα στις τάξεις – προσπαθούν να ωθήσουν τα παιδιά στην υγιεινή διατροφή, με δράσεις όπως πρωινό μέσα στην τάξη”.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 19/10/2018}