Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου εκάστου έτους.

Η Αντιπεριφερειακή Ενότητα Ν. Ξάνθης όρισε επίκεντρο των εκδηλώσεων το Πόρτο Λάγος, το μεγαλύτερο λιμάνι του Νομού. Με επιμέρους δράσεις σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο. Έγινε καθαρισμός του άλσους αρχικά και στη συνέχεια τράβηξαν όλοι προς το λιμάνι. Μέλη του Συλλόγου σαν δύτες επιδόθηκαν στην ανάσυρση παντοειδών αντικειμένων από το βυθό, ακριβώς απέναντι από το Λιμεναρχείο.

Οι δύτες έδιναν, οι παραλήπτες – μέλη επίσης του Συλλόγου – έκαναν ταξινόμηση…. Τα ελαστικά δίπλα στα ελαστικά. Οι λινάτσες δίπλα στις λινάτσες. Τα υποδήματα δίπλα στα υποδήματα. Άσχετα μεταξύ τους αντικείμενα σε άλλη στήλη.

Μεγάλοι και μικροί, ιθύνοντες και μη εξίσταντο και απορούσαν, επιδιδόμενοι στο χαρακτηρισμό του τύπου της λιμενικής χωματερής. Ένας βυθός πολύ διαφορετικός από αυτόν που μας δείχνουν οι κάμερες των όσων επιδίδονται στη διερεύνηση των βυθών.

Αφού πήραμε μία γεύση από το ” σεβασμό ” στο λιμάνι πήγαμε λίγο παραπέρα, απέναντι από μία τοιχογραφία του Πόρτο Λάγος στα χρόνια της μεγάλης ακμής. Απέναντι από την ιστορική τοιχογραφία είχε στηθεί κάποια εξέδρα για τις επόμενες εκδηλώσεις. Έγιναν πολλά πράγματα μέσα σε λίγο χρόνο, κάτι που τιμά ιδιαίτερα τους διοργανωτές. Η συγκρότηση για την οποία δεκαετίες γράφουμε και ξαναγράφουμε γίνεται βαθμηδόν πράξη. 

Τιμητικές διακρίσεις σε όσους έμπρακτα αγωνίζονται για περιβαλλοντικές αξίες.

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη στον Πρόεδρο των ” επαναστατών ” για την αναβάθμιση του Πόρτο Λάγος Αργύρη Προμοίρα.

Από τον βουλευτή Σπύρο Τσιλιγγίρη στο Γυμνάσιο Ερασμίου.

Από το Δήμαρχο Αβδήρων στο τμήμα Εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού κ. α.

” Πήραμε τις τύχες μας στα χέρια μας και δεν σταματάμε….η διάκριση αντανακλά σε όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους του Πόρτο Λάγος “……..

Τάδε έφη ο Πρόεδρος του Συλλόγου που τάραξε ομολογουμένως τα νερά τον τελευταίο χρόνο. Κάπου εκεί κοντά διανέμονταν στους προσελθόντες καλλωπιστικά φυτά και οικολογικές τσάντες. Το μουσικό σχήμα των Underhill West σκόρπισε ευχάριστες νότες για τη διασκέδαση των  παρευρισκομένων. 

Η Αντιπεριφερειακή Ενότητα έκανε πολύ καλή επιλογή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Πάραυτα. Είναι επωμισμένη να αναδείξει ένα μοναδικό οικοσύστημα για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα πέρα από τους βιότοπους, την ακτογραμμή των 25 χιλιομέτρων, πολλά άλλα.

Στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου η βιοποικιλότητα βρίσκεται στη….Στρατόσφαιρα. Δέντρα, θάμνοι, πόες, φυτά σχηματίζουν τον μαγικό αριθμό 1650. Δεύτερη η περιοχή των Εντελβάϊς στην Ελβετία με 600 μονάδες χαμηλότερα. Πάει να πει

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ !!!

Ανάδειξη αυτού του μοναδικού μεγαλείου.

Πάντως το παλεύουν γερά, έδειξαν και τις προθέσεις τους με την τοιχογραφία του λιμανιού στα χρόνια της μεγάλης δόξας. Τότε που τα καπνά για τις παρευξείνιες χώρες έφευγαν από το Πόρτο Λάγος. Πρόταξη της Ιστορίας οσονούπω.

Και σε άλλα με υγεία. – Στέλιος Αρσενίου

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, του Στέλιου Αρσενίου, 5/6/2023}