Ο Ηλ. Συμεών στην «Θ» για τα υποχρεωτικά POS στις λαϊκές αγορές και την σύλληψή του την περασμένη Τετάρτη

Όλοι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα Κυριακάτικά παζάρια, από χθες και εφεξής υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments. Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστολή κατ’ εξαίρεσιν επιβολής προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.

Θετικό για τους καταναλωτές, χαρακτηρίζουν το εν λόγω μέτρο οι ίδιοι οι μικροπωλητές, οι οποίοι και θα το εφαρμόσουν, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος των Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ξάνθης κ. Ηλίας Συμεών. Ο ίδιος, δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρεται και στην επεισοδιακή λαϊκή της περασμένης Τετάρτης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο εμπορικός σύλλογος βλέπει ‘’φαντάσματα΄΄ σε λάθος σημείο», ενώ παράλληλα απαντά και στην ερώτηση αναφορικά με το αν θα επηρεαστεί η συνεργασία του με τον νέο Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στράτο Κοντό, δεδομένης της καθόδου του με τον απερχόμενο Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

«ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΤΑ POS – ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ – ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ»

Πιο αναλυτικά αναφορικά με τα POS, ο κ. Συμεών, επισήμανε ότι «Όλοι από σήμερα ξεκινούμε να πάμε στις τράπεζες και στους λογιστές μας, ώστε να ενημερωθούμε. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και είτε συμφωνούμε είτε δεν συμφωνούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τους νόμους της πολιτείας και του κράτους. Μακάρι να ευεργετήσει τους καταναλωτές. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε συνεννοηθεί και θα το εφαρμόσουμε από την ημέρα που είμαστε υποχρεωμένοι. Νομίζω ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου υπάρχει μια παράταση για να δηλώσουμε όλοι μας τα POS. Αυτό βέβαια το λέω με επιφύλαξη, διότι σήμερα θα πάμε στις τράπεζες, καθώς θα πρέπει να ανοιχτούν επαγγελματικοί λογαριασμοί. Το βλέπουμε θετικό για τον καταναλωτή. Όταν όλα περνούν πλέον στην μορφή του πλαστικού χρήματος, δεν μπορούμε να μην είμαστε μέρος αυτού και εμείς. Δεν μπορούμε να διώξουμε τους καταναλωτές. Είμαστε υποχρεωμένοι και θα εφαρμόσουμε τον νόμο. Μακάρι να πάει καλά. Το POS είναι βέβαια ακόμη δύσκολο. Είναι μέχρι να ξεκινήσει και να μάθουμε πως λειτουργεί. Διότι οι περισσότεροι μικροπωλητές δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού του μηχανήματος. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να μπορέσουμε να το μάθουμε και αμέσως θα το φέρουμε στην πράξη, στους καταναλωτές και στους πολίτες».

«Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ‘’ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ’’ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΣΗΜΕΙΟ – ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ»

Σε ο,τι αφορά στο περιστατικό της σύλληψής του, κατόπιν καταγγελίας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης με αφορμή το ενδιάμεσο παζάρι της Τετάρτης, ο ίδιος υπογράμμισε τα εξής:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος θεωρεί ότι ο εχθρός του εμπορίου, των καταστηματαρχών, είναι οι μικροπωλητές. Κάνει τεράστιο λάθος. Εμείς τους θεωρούμε φίλους και συνεργάτες. Ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του στα πολυκαταστήματα, στα κινέζικα μεγαθήρια που έχουν εισβάλλει στον αστικό ιστό της πόλης και στο εμπορικό κέντρο όπου γίνεται πανικός σε καθημερινή βάση. Βλέπει φαντάσματα σε λάθος σημείο. Πρέπει να καταλάβει ότι οι μικροπωλητές λειτουργούν 4 μέρες τον μήνα, 52 μέρες τον χρόνο, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, χαλάζι, καύσωνας) και από τα 52 Σάββατα, τα 10 δεν λειτουργούν λόγω καιρικών συνθηκών. Η φορολογία που υπάρχει είναι για όλους τους μικρούς επιχειρηματίες. Πληρώνουμε ακριβώς τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές με αυτές που πληρώνει ένα κατάστημα. Το κατάστημα λειτουργεί 26 μέρες τον μήνα, ενώ οι μικροπωλητές 4. Και δεν μπορούμε να κρύψουμε το πρόβλημα και να το βάλουμε κάτω από το χαλάκι. Πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε συνεργάτες και όχι αντίπαλοι.».

«ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΕΜΑ, ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ»

Τέλος, σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το παζάρι της Ξάνθης για το 2024 και το αν θα επηρεάσει την συνεργασία του με τον νυν Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στράτο Κοντό, το γεγονός ότι ο ίδιος κατήλθε υποψήφιος με τον συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, ο κ. Συμεών απαντά ως εξής:

«Οι προσωπικές σχέσεις με τον νυν Δήμαρχο της πόλης κ. Κοντό, ήταν και παραμένουν άριστες. Στο πρόσωπό μου υπάρχει ένας θεσμός. Προσωπικές κόντρες, δεν υπήρξαν ποτέ με τον κ. Κοντό και ούτε πρόκειται να υπάρξουν. Τα πρώτα μηνύματα από τον νέο Δήμαρχο, σε σύσκεψη που είχαμε μέσα στον Δεκέμβριο, είναι θετικά. Είναι έτοιμος για συνεργασία και για διάλογο, όπως και εμείς από την πλευρά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε – και να εθελοτυφλούμε – ότι 268 οικογένειες περίπου ζουν αποκλειστικά και μόνον από τις λαϊκές αγορές και κανένας γονιός δεν θέλει να γίνει το παιδί του, μικροπωλητής, παζαρτζής και λαϊκατζής. Οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν διότι με 52 εργάσιμες μέρες τον χρόνο δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Ήδη αρκετοί θέλουν να παραδώσουν τις άδειές τους γιατί η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι τεράστιες. Ευελπιστούμε στην αγαστή συνεργασία. Δεν μπορούμε να μην δούμε αυτήν την κοινωνία. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν και προσφέρουν τα μέγιστα στην πόλη της Ξάνθης. Στους χαμηλόμισθους, στους συνταξιούχους και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που έρχονται κάθε Σάββατο για να δουν την πραμάτεια μας και στα είδη των παραγωγών αλλά και στα είδη της ένδυσης. Όσον αφορά στις προσωπικές μου σχέσεις και στο αν ήμουν υποψήφιος, προς Θεού. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με το ότι ήμουν υποψήφιος, διότι με τους περισσότερους Δημοτικούς Συμβούλους και υποψηφίους του Στράτου Κοντού, ήμασταν και παραμένουμε φίλοι. Όπως και με τον Δήμαρχο Ξάνθης υπάρχει μια έντιμη σχέση και μια σχέση συνεργασίας (από τον πατέρα ακόμη). Δεν υπάρχει κανένα προσωπικό θέμα ούτε με τον κ. Γρηγοριάδη, ούτε με τον Εμπορικό Σύλλογο, ούτε με τον νέο Δήμαρχο, στον οποίο εύχομαι καλή και δημιουργική θητεία, υγεία και καλή χρονιά».

«ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ – ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΕΠΡΑΞΕ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ – ΑΓΑΣΤΗ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ»

Σημειώνεται ότι σε ο,τι αφορά στην εξέλιξη του συμβάντος της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Συμεών υπογράμμισε ότι «θα γίνει τακτική δικάσιμος, θα εκθέσουμε τις θέσεις μας και με την ευκαιρία οφείλω να δώσω συγχαρητήρια και να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Αστυνομία για τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη κατάσταση. Έπραξε όπως όφειλε να πράξει. Ο καθένας έκανε την δουλειά του. Τους ευχαριστούμε για την συνεργασία και για την ομαλή σχέση που έχουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι σε εβδομαδιαία βάση βρίσκουμε πορτοφόλια και κάρτες και τα παραδίδουν στην Αστυνομία οι μικροπωλητές. Άρα υπάρχει μια αγαστή σχέση μεταξύ των δυο πλευρών».

πηγή: https://www.thraki.com.gr/ 3/1/2024