Όσα ενώνουν Έλληνες και Τούρκους σε ομαδική έκθεση 3 με 15 Δεκεμβρίου

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης και με τη στήριξη και τη φιλοξενία του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων», τη στήριξη της ΕΝΙΔΥΚ και του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης, διοργανώνει στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης (Παπαδριέλλειος Δημοτική Πινακοθήκη Κομοτηνής) στην Κομοτηνή ομαδική έκθεση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα». Παρουσιάζονται έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, videoart, performance) καλλιτεχνών από την Ελλάδα (ανάμεσά τους και οι Κομοτηναίοι Εμπρού Γιουσούφ, Μάρκος Τραϊτοράκης) και την Τουρκία.

Θέμα της έκθεσης είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Η κοινή δράση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης θέλει να τονίσει μέσω της τέχνης την ανάγκη αλληλεγγύης των δύο λαών.

Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη φιλοξενήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ» στη Θεσσαλονίκη και έρχεται την Κομοτηνή με φιλοδοξία να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις και χώρες στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στο ζήτημα των αιτιών που γεννούν τους πολέμους.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 19:00 και στη διάρκειά τους θα παρουσιαστεί από τους καλλιτέχνες της FireArt η διαδραστική performance «Το κουτί», με θέμα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό Δευτέρα με Σάββατο 11:00 με 14:00 και επιπλέον τις Τρίτες, Πέμπτες και Παρασκευές 18:00 με 20:00.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Χαρά Αμοιρίδου, Safiye Başar, Seda Boy, Νίκος Γαλαζούδης, Ευγένιος Γκάλκιν, Εμπρού Γιουσούφ, Fotokolekt, Αναστασία Καλτσή, Levent Karaoğlu, Γιώργος Κιτσούκης, Ömer Koçağ, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Ευπραξία Μπαντάζου, Δέσποινα Shekine Nainti, Αρχοντία Παπαγεωργίου, Γιάννης Πρώιος, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης

«Το κουτί»

Performer: Γιάννης Πρώιος

Ιδέα και καλλιτεχνική επιμέλεια: FireArt

Απαγγελία: Θωμάς Κοροβίνης

Εκφώνηση: Αριστοτέλης Μαυρόπουλος

Μουσική: Κωνσταντίνος Κοφίνας

Τύμπανα: Γιώργος Μπαλτάς

Βιολί: Alex Kiou

Παραγωγή ήχου και εικόνας: Blueberry Productions Co.

Η κινηματογράφηση έγινε στον πολυχώρο Sureal

H performance έχει ως θέμα τον σύγχρονο άνθρωπο και τη δύσκολη πραγματικότητα στην οποία ζει. Μη μπορώντας να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων του ο άνθρωπος φτάνει σε αδιέξοδα από τα οποία δεν υπάρχει ατομική λύση. Το κοινό καλείται να προβληματιστεί πάνω σ αυτή την κατάσταση και να δράσει. Ταυτόχρονα η performance τονίζει αυτά που ενώνουν Έλληνες και Τούρκους.

Ως απάντηση στον τίτλο της έκθεσης που είναι εμπνευσμένος από ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, έρχονται οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρονται στο βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας σημαντικός Τούρκος ποιητής γεννημένος στη Θεσσαλονίκη κι ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής γεννημένος στη Σμύρνη μάς καλούν να επαναξιολογήσουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια της performance ακούγονται στίχοι από το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και εκτενές απόσπασμα από τον μονόλογο του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία «Ο μεγάλος Δικτάτορας» σε επανεκτέλεση.

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και αποτελείται από εικαστικούς, μουσικούς, χορευτές, performers και θεωρητικούς της τέχνης. Στόχος της ομάδας είναι να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις και δράσεις με θέμα την προσφυγιά, την πολιτική κράτηση, την πανδημία και την έννοια της ελευθερίας.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης είναι ένα ίδρυμα που, έχοντας πάρει το όνομά του από τον μεγάλο ποιητή Nâzım Hikmet, εστιάζει στην καλλιτεχνική δραστηριότητα και στοχεύει στην ανάπτυξη με ποικίλους τρόπους του τομέα του πολιτισμού και της τέχνης στην Τουρκία, ενώ παράλληλα είναι ένας θεσμός που στοχεύει στην ενίσχυση της οργάνωσης καλλιτεχνών και διανοουμένων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 24/11/2022}