Ξεκινάει από αύριο το πρόγραμμα “Time to Act” στον δήμο Ορεστιάδας

Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας, λόγω της νόσου Covid-19 είναι πρωτόγνωρη και η εξέλιξή της αναμένεται ραγδαία. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει δημιουργήσει ο περιορισμός της κυκλοφορίας και η απαγόρευση των μετακινήσεων, η ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινωνικής συνεργασίας είναι προτεραιότητα για την προστασία όλων των μελών μιας κοινωνίας.

H πρωτοβουλία του Πάνου Ισμαήλου έγινε αποδεκτή από την Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας και το Δήμαρχο κύριο Βασίλη Μαυρίδη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο συνεργατικός σχηματισμός Time to Act, που σκοπό έχει να συμβάλει στην ανάγκη που υπάρχει, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να παραμείνουν ασφαλείς στο σπίτι. Το Time to Act θα λειτουργεί στα πρότυπα του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και η δράση του θα είναι εθελοντική. Η συνεργασία για την δομή και την λειτουργία του, απαιτεί την μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Δημοτική Αρχή προς του εθελοντές και τα στελέχη της ενέργειας.

Το κόστος της δράσης, θα καλύψει εξ ολοκλήρου η εταιρία Α. Ισμαήλος Α.Ε. Εξουσιοδοτημένος Διανομέας & Επισκευαστής της Mercedes-Benz, ενώ τα έξοδα των καυσίμων για τις ανάγκες των καθημερινών μετακινήσεων του προγράμματος θα χορηγήσει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Είναι η ώρα για δράση και αυτός είναι ο λόγος που η πρωτοβουλία ονομάστηκε Time to Act. Συνεισφέροντας όλα τα απαραίτητα μέσα και ολοκληρώνοντας τον σχεδιασμό της δράσης, αποφασίστηκε το Time to Act να έχει ως τομέα ευθύνης τα 25 χωριά που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Τριγώνου και την Δημοτική Ενότητα Κυπρίνου. Ένα ποσοστό του τοπικού πληθυσμού ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων των 25 χωριών, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελληνική Επικράτεια.

Επιπλέον την δεδομένη χρονική στιγμή, οι ιδιαιτερότητες στη περιοχή καθιστούν την μετακίνηση ορισμένων κατοίκων των χωριών προς την πλησιέστερη πόλη, την Ορεστιάδα, που έχει ολοκληρωμένες υποδομές τροφοδοσίας, υγειονομικών υπηρεσιών, τράπεζες κ.α., δύσκολη. Η τροφοδοσία όσων κατοίκων αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης, σε συνδυασμό με την ανάγκη να παραμείνουν στο σπίτι θα γίνει αποκλειστικά από το Time to Act με συγκεκριμένο τρόπο.

Η εταιρία Α.Ισμαήλος Α.Ε. θα παρέχει προς χρήση αυτοκίνητα για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών. Τέλος, δημιουργήθηκε ειδική ομάδα εθελοντών, όπου με επικεφαλής τους κυρίους Σαράντη Μπαχτσεβανίδη και Δημήτρη Τσάμογλου, θα εκτελούν καθημερινά το σχέδιο υποστήριξης των κατοίκων που έχουν ανάγκη.

Τα χωριά που θα καλύπτονται από το πρόγραμμα είναι:

Τα χωριά, Δίκαια, Δίλοφος, Κριός, Πάλλη, Καναδάς, Άρζος, Μαράσια, Ελαία, Θεραπειό, Κόμαρα, Μηλιά, Ορμένιο, Πεντάλοφος, Πετρωτά, Πλάτη, Πτελέα, Σπήλαιο, της Δημοτικής Ενότητας Τριγώνου. Κυπρίνος, Γαλήνη, Ζώνη, Μικρή Δοξιπάρα, Χελιδόνα, Φυλάκιο, Αμμόβουνο, Κέραμος της Δημοτικής Ενότητας Κυπρίνου.  Η βοήθεια της συνεχούς τροφοδοσίας όλων των κατοίκων της περιοχής, με προτεραιότητα εκείνους που έχουν αυξημένες ανάγκες, είναι μέρος της ευθύνης μας. Η διανομή κατ΄ οίκον είναι δωρεάν όπως και όλες οι ενέργειες του Τime to Act. Επιπλέον μέσω των νέων που θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα αυτή, θα γνωστοποιούνται στους κατοίκους της περιοχής όλες οι επίσημες ενημερώσεις που αναρτώνται στο menoumespiti.gr και στην επικαιρότητα του eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα; 

Οι κάτοικοι που διαμένουν σε χωριό της Δημοτικής Ενότητας Τριγώνου ή της Δημοτικής Ενότητας Κυπρίνου, μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό μας αριθμό 2551200120 και να κάνουν το αίτημά τους για τροφοδοσία. Αποδεκτά είναι τα αιτήματα για τρόφιμα – φάρμακα – εφημερίδες και είδη πρώτης ανάγκης.

Καλώντας τον αριθμό, μέλος της ομάδας εθελοντών θα τους εξυπηρετεί, βάζοντας το αίτημα τους σε σειρά προτεραιότητας. Στη συνέχεια το αίτημα θα μεταφέρεται στον υπεύθυνο εθελοντή της περιοχής τους, που θα έρχεται σε επικοινωνία μαζί τους για τυχόν διευκρινίσεις και θα τους ενημερώνει για την ώρα παράδοσης. Κάθε αίτημα θα εκτελείται εντός 48 ωρών από την ώρα που θα καταγράφεται. Η λειτουργία του τηλεφωνικού αριθμού θα ξεκινήσει την Πέμπτη 09 Απριλίου στις 9 το πρωί!

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα  https://timetoact1.wixsite.com/timetoact

Για το ξεκίνημα της ενέργειας ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης ανέφερε ‘’Αγκαλιάσαμε αμέσως αυτήν την ιδέα αφού καλύπτει μια μεγάλη καθημερινή ανάγκη των ημερών μας. Ο εθελοντισμός είναι μορφή κοινωνικής προσφοράς που θέλουμε να προάγουμε τελώντας υπό τις οδηγίες των ειδικών σε θέματα υγείας για να προστατεύσουμε το σύνολο των κατοίκων της περιοχής μας. Η συμβολή της Α. Ισμαήλος Α.Ε. και όσα μας διέθεσε δείχνει για μια ακόμα φορά πως βρίσκονται δίπλα στον τόπο μας και ευαισθητοποιούνται σε σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας μας.’’

Από την πλευρά της εταιρίας Α.Ισμαήλος Α.Ε Εξουσιοδοτημένου Διανομέα & Επισκευαστή της Mercedes-Benz o κ.Πάνος Ισμαήλος τοποθετήθηκε με την παρακάτω αναφορά ‘’Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και σχεδιάσαμε αυτή την ενέργεια για να είμαστε όσο πιο κοντά στις δυσκολίες που έχουν προκύψει με τα νέα δεδομένα των ημερών αυτών. Το ενδιαφέρον μας για κάθε διπλανό μας είναι κάτι που μας το έχει διδάξει ο πατέρας μου μέσα από τη στάση ζωής του. Η δημιουργία του Time to Act ίσως είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύσουμε μέρος των συναισθημάτων μας.

Στο πρακτικό σκέλος της ενέργειας θα ήθελα να ευχαριστήσω προκαταβολικά όλους τους εθελοντές ,τον συντονιστή της καθημερινής λειτουργίας κύριο Μπαχτσεβανίδη, το διευθυντή του Λυκείου Δικαίων κύριο Τσάμογλου και τον Δήμαρχο κύριο Μαυρίδη. H εθελοντική εργασία των μελών και η υποστήριξη των φορέων που συνδράμουν στην δημιουργία αυτής της δράσης, είναι ο λόγος της επιτυχίας της και που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το εγχείρημα θα συμβάλει στην προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να παραμείνει ασφαλής “μένοντας σπίτι”.”

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 8/4/2020}