Ορεστιάδα-Σύσκεψη: “Μαύρος χειμώνας” απ’ την οικονομική καταστροφή των αγροτών, αν δεν αποζημιωθούν

“Μαύρος χειμώνας” περιμένει ολόκληρο το νομό Έβρου, απ’ την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί οι αγρότες την φετινή χρονιά, αν δεν αποζημιωθούν για τις ζημιές απ’ τις πλημμύρες, την ξηρασία και τώρα από το “πράσινο σκουλήκι” στα βαμβάκια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα και το κεντρικό νόημα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ορεστιάδα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που αναμένεται να υπάρξουν στις καλλιέργειες βαμβακιού από το “πράσινο σκουλήκι”. Εκτός του οικοδεσπότη, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Βενετίδης, οι δήμαρχοι Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι των Ενώσεων Αωγροτικών Συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων της περιοχής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Πολιτεία, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την εξεύρεση λύσης ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες για την πλήρη καταστροφή που υπέστησαν στα βαμβάκια από το “πράσινο σκουλήκι”, αν και δεν προβλέπεται αποζημίωση απ’ τον ΕΛΓΑ, στα σιτηρά όπου λόγω ξηρασίας η παραγωγή ήταν τραγική, στον ηλίανθο όπου επίσης έγινε το ίδιο, αλλά και στις άλλες καλλιέργειες από την ξηρασία και τις πλημμύρες. Υπάρχει φυσικά και το κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει παραγωγή ούτε τεύτλων και φυσικά δεν θα έχουν έσοδα όσοι ήταν τευτλοκαλλιεργητές.

Με βάση όλα τα παραπάνω και αν δεν υπάρξουν αποζημιώσεις, με τρόπο που θα πρέπει να βρουν οι κυβερνώντες, τότε ο χειμώνας προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος. Αυτό επεσήμανε η συντριπτική πλειοψηφία όσων μίλησαν, αφού όπως είπαν, αν δεν έχουν χρήματα οι αγρότες που συντηρούν ως καταναλωτές τις πόλεις του νομού και στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα, αυτό θα συμπαρασύρει τους πάντες. Όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της τοπικής οικονομίας δηλαδή.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης κ.Πανταζής τόνισε πως από τις 300.000 στέμματα βαμβακιού, οι εκτιμήσεις είναι ότι έχουν πάθει ζημιές από το “πράσινο σκουλήκι” περίπου τα 200.000 στρέμματα. Τεράστια καταστροφή δηλαδή και θα πρέπει τουλάχιστον οι καλλιερητές να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση σε πρώτη φάση.

Ζητήθηκε από τους δυο κυβερνητικούς βουλευτές να μεταφέρουν στην Κυβέρνηση την τραγική κατάσταση που υπάρχει και να πιέσουν απαιτώντας καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες του Έβρου, έστω με ένα έξτρα οικονομικό κονδύλι, όπως βρίσκεται σε άλλες περιοπτώσεις. Επίσης προτάθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για την προώθηση των συγκεκριμένων ζητημάτων, μέσω της θεσμικής και υπηρεσιακής οδού.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros-news.gr/, 1/9/2018}