Κλείνει οριστικά το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα

Άσχημα για την τοπική οικονομία, τους εργαζόμενους και τους αγρότες, ήταν τα μαντάτα από την συνάντηση που είχαν οι υπάλληλοι στα εργοστάσια της ΕΒΖ με την νέα Διοίκηση της Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων βρέθηκε στην συμπρωτεύουσα την Τετάρτη 9 Αυγούστου για συνάντηση με το νέο Δ.Σ, ενώ στις 12 το μεσημέρι ακολούθησε συντονιστικό όλων των εργαζομένων και ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστόδουλο Βαρκάκη. Ο Lukas Fecker, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovation Brain, που υπέγραψε την 1η Αυγούστου έγγραφο προθέσεων με απώτερο σκοπό την εξυγίανση της ελληνικής βιομηχανίας, έχει ήδη εγκατασταθεί στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι την φετινή καλλιεργητική θα λειτουργήσει μόνο το εργοστάσιο στο Πλατύ και κανένα άλλο, χωρίς κανείς να μπορεί να τους δώσει σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα κλείνει. Ήταν αναμενόμενο. Όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε με σκυμμένα τα κεφάλια», δηλώνει απογοητευμένος ο Πρόεδρος των 40 εργαζομένων στην ΕΒΖ Ορεστιάδας Βαγγέλης Μπιμπισίδης. «Μας είπαν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο ούτε για το τι θα γίνει με την ποσότητα των τεύτλων που βρίσκονται στα εργοστάσια, αλλά και ακόμη στα χωράφια των αγροτών, με το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στη μονάδα του Πλατέως, να παραμένει ανοιχτό.

«Η ΕΒΖ όπως την ξέρουμε έχει τελειώσει. Η Βιομηχανία θα αλλάξει. Αν τα εργοστάσια που κλείνουν θα ξανανοίξουν δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω», επισημαίνει ο Χρ.Βαρκάκης στον οποίο ανακοινώθηκαν οι νέες εξελίξεις.

«Έχουμε πολύ δρόμο και πολύ αγώνα μπροστά μας. Τα πράγματα θα αλλάξουν, η ΕΒΖ θα αλλάξει και ακόμη κι αν η λειτουργία συνεχιστεί, η παραγωγή δεν θα είναι ούτε στο ελάχιστο».

Οι εργαζόμενοι πρόκειται να αιτηθούν «όχι συνάντηση, συναντήσεις», με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος προ 30 περίπου ημερών είχε αναλάβει τη δέσμευση πως «δεν θα σας αφήσω έτσι».

Σε ότι αφορά το εργοστάσιο Ορεστιάδας, παύεται η λειτουργία του «επειδή δεν υπάρχουν τεύτλα».

Mια μέρα αργότερα, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών από όλη την Ελλάδα είχαν με τη σειρά τους συνάντηση με την νέα διοίκηση της ΕΒΖ. “Μας είπαν να βάλουμε πλάτη και να κάνουμε και σκόντο στα χρεωστούμενα”, δηλώνει ο Βασίλης Στεφανακίδης, Πρόεδρος των Τευτλοπαραγωγών Έβρου.

“Ο ίδιος ο Διευθύνων μας είπε ότι μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε αν θα πληρωθούμε ή όχι. Μέχρι και οι υπόλοιποι αγρότες είπαν να πάρουμε εμείς προτεραιότητα στις πληρωμές επειδή είμαστε οι μόνοι με ασυγκόμιστα τεύτλα. Εμείς προχωράμε με τις αγωγές”.

Οι τευτλοπαραγωγοί του βορείου Έβρου, έχουν καταφύγει σε ένδικα μέσα προκειμένου να εισπράξουν όσα τους οφείλει η ΕΒΖ για τα τεύτλα που καλλιέργησαν και συγκόμισαν, αλλά δεν μπόρεσαν να καταθέσουν στο εργοστάσιο και αυτή τη στιγμή έχουν εναποθέσει στις άκρες των χωραφιών τους.

Το σίγουρο είναι πως ακόμη κι αν οι 220 πανελληνίως εργαζόμενοι απορροφηθούν αλλού, ύστερα από τόσους μήνες αβεβαιότητας και αγανάκτησης, το λουκέτο που μπήκε στην ΕΒΖ Ορεστιάδας, θα είναι δύσκολο να ξεκλειδωθεί.

Ειδικά τη στιγμή που η κινητήριος δύναμη της βιομηχανίας, οι αγρότες, έχουν πλέον χάσει την εμπιστοσύνη τους και έχουν ήδη στραφεί σε άλλες καλλιέργειες. Το οικονομικό μοντέλο της ΕΒΖ όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει, το ερώτημα είναι πως, και με τι όρους αυτό θα μεταφραστεί σε ότι αφορά την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 12/8/2018}