Κυρ. Μητσοτάκης: «Θα στηρίζουμε τα ελληνόπουλα ανεξαρτήτως θρησκείας»

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε το μάθημα στο Νηπιαγωγείο Πάχνης, ενώ χτύπησε καμπανάκι και για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στον ορεινό όγκο της Ροδόπης

Με τους 17 μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου Πάχνης, που βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Ξάνθης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει το πρωί της Τρίτης 18/05 Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε διαδικτυακά το μάθημα, το οποίο πλέον γίνεται ξανά δια ζώσης, ενώ οι μαθητές του εξέφρασαν τη χαρά τους για την επιστροφή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού «οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Πάχνης, που ανήκουν στη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, μιλούν άριστα ελληνικά τα οποία διδάσκονται στο σχολείο και τραγούδησαν στον Πρωθυπουργό ένα τραγούδι για τον κορωνοϊό το οποίο έγραψαν μόνοι τους». Η νεαρή Ντοά, η οποία κατά τη διάρκεια του lockdown είχε στείλει στον πρωθυπουργό βίντεο ζητώντας του να ανοίξει τα σχολεία γιατί της είχαν λείψει οι συμμαθητές και η νηπιαγωγός της, ζήτησε από τον κο Μητσοτάκη να μην κλείσουν ξανά οι σχολικές μονάδες, ενώ παράλληλα είπε ότι θα ήθελε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή κι έναν προτζέκτορα με διαδραστικό πίνακα για την τάξη της. «Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, το αίτημά σου θα ικανοποιηθεί αμέσως» της απάντησε ο κος Μητσοτάκης.

Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως θρησκείας

Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Εύη Στυλιανίδου, σημείωσε ότι το σχολείο της Πάχνης βρίσκεται «σε μία περιοχή όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθιέρωσε την ισονομία και την ισοπολιτεία», προσθέτοντας πως «αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης παρέμβασης είναι και τα νηπιαγωγεία μας, η εκπαίδευση της προσχολικής αγωγής».

«Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την πολιτική -όπως ξέρει πολύ καλά ο δήμαρχος- έμπρακτα, έτσι ώστε να δίνουμε τις δυνατότητες σε όλα τα ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως θρησκείας, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι η ισοπολιτεία και η ισονομία στη Θράκη «αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά».

Το νηπιαγωγείο της Πάχνης έμεινε κλειστό όσο ήταν σε ισχύ τα προστατευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού και όλοι οι μαθητές συμμετείχαν στο μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης, με την υποστήριξη και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο προσέφερε 13 tablets. Στη συνάντηση συμμετείχε κι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία ανέφερε ότι τα παιδιά θα ήθελαν μία παιδική χαρά στον οικισμό τους, με τον πρωθυπουργό να προσθέτει ότι η πολιτεία είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Δήμο Μύκης ώστε το έργο να υλοποιηθεί.

Περί ισονομίας και ισοπολιτείας

Ειδική αναφορά στην ισονομία και στην ισοπολιτεία στην Θράκη, έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Να πω στον αγαπητό δήμαρχο και στην κα Στυλιανίδου ότι πράγματι η ισοπολιτεία και ισονομία στη Θράκη έγινε πράξη από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, είναι μία διαρκής προσπάθεια η οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά», δήλωσε και υποσχέθηκε: «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την πολιτική -όπως ξέρει πολύ καλά ο δήμαρχος- έμπρακτα, έτσι ώστε να δίνουμε τις δυνατότητες σε όλα τα Ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως θρησκείας, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή τους. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το κάνετε πράξη μέσα από τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε στο νηπιαγωγείο της Πάχνης».

Καμπανάκι για τους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην εμβολιαστική πορεία στον ορεινό όγκο της ΠΕ Ξάνθης, δηλαδή στην οροσειρά της Ροδόπης, μη κρύβοντας πως «ειδικά στην Ξάνθη είμαστε λίγο πίσω σε σχέση με τους εθνικούς μέσους όρους», ενώ αντίστοιχα στατιστικά και πληθυσμό με την ΠΕ Ξάνθης έχει και η ΠΕ Ροδόπης.

Εδώ, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τα εξής: «μιας και ο κορωνοϊός ακόμα, αγαπητέ δήμαρχε, δεν μας έχει εγκαταλείψει πλήρως, θέλω να ζητήσω και τη δική σου συνδρομή ώστε να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες των εμβολιασμών. Ειδικά στην Ξάνθη είμαστε λίγο πίσω σε σχέση με τους εθνικούς μέσους όρους και θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και χρειαζόμαστε την αρωγή των τοπικών αρχόντων στο να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να προστατεύσουν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τις κοινότητες τους και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 

Για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα στην οποία όλοι προσδοκούμε».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 19/5/2021}