Δάσος Δαδιάς: Ο μαυρόγυπας αναζητά το καμένο σπίτι του

Την ουσία των ζοφερών συνεπειών από την σχεδόν εξαφάνιση του Δάσους της Δαδιάς εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς, συνοψίζει το βίντεο με τους μαυρόγυπες που ψάχνουν το σπίτι τους και το οποίο κάνει τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα.

Δείτε εδώ το βίντεο που κατέγραψε ο Χρήστος Καλόγερος:

Ο Έβρος αποτελεί το μοναδικό σπίτι του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Και το ερώτημα είναι, εάν μετά την τρομακτική καταστροφή θα αφήσουν το δάσος να αναγεννηθεί και τους μαυρόγυπες να βρουν ξανά το σπίτι τους.

Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), όπως αναφέρει το WWF Ελλάς, αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας, καθότι σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) θεωρείται «κινδυνεύον».

Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ζευγάρια ξεκινούν τις αναπαραγωγικές τους επιδείξεις και χτίζουν μαζί τη φωλιά τους στις κορυφές των πεύκων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα σε διάμετρο και ένα μέτρο σε ύψος.

Μοιράζονται την «ευθύνη» ανατροφής του νεοσσού, επωάζοντας το μοναδικό αυγό τους για 50-55 μέρες, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Η άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, φέρνει ευθύνες για τους γονείς που ταΐζουν το μικρό από τον Μάιο και για 3,5 περίπου μήνες ώσπου να πετάξει από τη φωλιά του, ενώ θα ενηλικιωθεί και θα «ανοίξει τις φτερούγες» του για αναπαραγωγή όταν φτάσει τα 5 με 6 χρόνια.

Ως τότε ταξιδεύει στις γύρω περιοχές μαθαίνοντας τις τροφικές πηγές που εκτείνονται και πέρα από τα σύνορα του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς ως τον Νέστο και τη γειτονική μας Βουλγαρία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 4/9/2023}