Οι χειμερινοί κολυμβητές της Ροδόπης

Η πρώτη μέρα του 2019 ως είθισται ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για βουτιά, τι λέει ένας χειμερινός κολυμβητής

Σε θερμοκρασίες νερού ακόμη και κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου τολμούν και βουτούν οι χειμερινοί κολυμβητές. Είναι μέλη της άτυπης ομάδας ‘χειμερινοί κολυμβητές Ροδόπης’, μέλη αντίστοιχων ομάδων όμορων νομών αλλά και απλές παρέες, που βρίσκουν ευχάριστο και αναζωογονητικό το συναίσθημα να βουτούν στα κρύα νερά του χειμώνα, στις όμορφες ακτές της Θράκης.

Εις εξ αυτών αποδεικνύεται πως είναι και ο Στάθης Κεφαλίδης. Τον γνωρίζουμε ως πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ροδόπης και κυβερνήτη των ΑΧΕΠΑ Ελλάδας, αλλά εδώ και περίπου 15 χρόνια, όπως ο ίδιος τα καταγράφει στο ράδιο Χρόνος 87,5fm, είναι θερμός υποστηρικτής της χειμερινής κολύμβησης. “Δοκίμασα τότε (σ.σ. προ 15ετίας), ξεκινώντας τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας μετά Νοέμβριο και Δεκέμβριο”. Κι έκτοτε δεν έχει σταματήσει, μας λέει, εξηγώντας πως όλοι οι χειμερινοί κολυμβητές ξεκινούν περί τα μέσα του Σεπτέμβρη και απολαμβάνουν τα μπάνια τους μέχρι και τον Μάιο, με τον κο Κεφαλίδη να σημειώνει το παράδοξο “το καλοκαίρι κάνουμε λιγότερα μπάνια, γιατί δεν μας δίνει την ίδια αίσθηση”.

Τρόπος ζωής, αίσθηση ευεξίας

Ποιά όμως είναι αυτή η αίσθηση που στους περισσότερους από εμάς φαντάζει …τιμωρία; Ο κος Κεφαλίδης απαντά: “Ένα με δύο λεπτά είναι το ευχάριστο σοκ, το οποίο όμως το θέλει ο οργανισμός μας. Από εκεί και μετά έχεις μία πολύ ωραία αίσθηση, αρκεί να μην υπερβείς τον χρόνο που χρειάζεται. Συνηθίζουν να λένε οι χειμερινοί κολυμβητές πως όσους βαθμούς έχει το νερό τόσο πρέπει να διαρκεί το μπάνιο, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας”.

Το Θρακικό Πέλαγος πάντως είναι κρύο, προειδοποιεί ο έμπειρος χειμερινός κολυμβητής, καθώς “κατεβάζει”, όπως λέει, “θερμοκρασίες ακόμη και στους 9 βαθμούς”. Η θερμοκρασία του νερού διαφέρει από την θερμοκρασία εκτός αυτού. Έτσι, σε αδρές γραμμές, τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία νερού είναι πιο χαμηλή από την θερμοκρασία αέρα, ενώ τους χειμερινούς συμβαίνει το αντίθετο.

Παράδοση για τους κολυμβητές τους χειμερινούς είναι να αξιοποιούν την αργία της πρώτης ημέρας του χρόνου, ώστε να κάνουν και την πρώτη βουτιά τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ποδαρικό γίνεται …βουτιά και το αίσθημα ευεξίας τους ακολουθεί όλο τον χρόνο.

Πρώτα οι εξετάσεις, μετά η βουτιά

Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει την χειμερινή κολύμβηση, αλλά ο κος Κεφαλίδης προειδοποιεί πως χρειάζεται να είναι υγιής, να έχει κάνει δηλαδή τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις του, κι επίσης να μην βουτήξει …κατευθείαν την 1/1 κάθε έτους, αλλά να ξεκινήσει κλιμακωτά από τον Σεπτέμβριο, ώστε το σώμα του να προσαρμοστεί στις συνθήκες. Πάντως, τα τελευταία χρόνια η άτυπη ομάδα ‘χειμερινοί κολυμβητές Ροδόπης’ πληθαίνει, κατά την εκτίμηση του κου Κεφαλίδη έχουν ξεπεράσει τους δέκα, εκ των οποίων υπάρχει ένας πολύ δραστήριος πυρήνας σχετικά νέων χειμερινών κολυμβητών, που είναι πολύ οργανωμένοι και ανανεώνουν το ραντεβού τους σε εβδομαδιαία βάση.

Θράκη 365 μέρες τον χρόνο

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κος Κεφαλίδης, τέλος, καλεί τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους όποιους τουρίστες διαθέτει η Θράκη, καθώς και τους εν δυνάμει τουρίστες, να απολαύσουν την πλούσια θρακική γη και τις 365 ημέρες του χρόνου, καθότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας ενδείκνυται ως προορισμός όλη την χρονιά. “Η Ροδόπη έχει ωραίες θάλασσες και βουνά. Να αγαπάμε την περιοχή μας όλο τον χρόνο, γιατί όλο τον χρόνο είναι πολύ όμορφη”, το μήνυμά του.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Δήμου Μπακιρτζάκη,  3/1/2018}