Σάπες: Οι Παρασκευές δεν είναι ίδιες στη μετά-covid εποχή

Λόγω λαϊκής, η Παρασκευή παραδοσιακά ήταν η «καλή» μέρα των Σαπών

Καθόλου ίδιες σε σχέση με πριν από ένα τρίμηνο δεν είναι πλέον οι Παρασκευές στις Σάπες, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, καθώς η επέλαση της πανδημίας έχει αφήσει -δυστυχώς- ισχυρό αποτύπωμα στην περιοχή. 

Η Παρασκευή είναι μία «καλή» μέρα για την αγορά των Σαπών καθώς είναι η μέρα που διεξάγεται η λαϊκή και αυτή η συνθήκη δημιουργεί μία επιπλέον κινητικότητα στην τοπική αγορά.

«Χάλια είμαστε ρε μεγάλε», λέει ο Μουσταφά που είναι παραγωγός και πωλητής αγροτικών προϊόντων και χαμογελάει διασκεδάζοντας την αγανάκτησή του. «Δεν είναι ίδιο το παζάρι, όπως ήταν πριν τον κορωνοϊό», λέει και εκτιμάει ότι «άλλοι φοβούνται να ψωνίσουν και άλλοι δεν έχουν λεφτά». Το αποτέλεσμα για τον ίδιο και τους συναδέλφους του πάντως είναι το ίδιο και λέγεται ‘μείωση τζίρου’.

Η λαϊκή αγορά των Σαπών «μεγάλωσε» σε έκταση για να ανταποκρίνεται στα μέτρα που επιβάλλει η μετά-covid εποχή και παρά την επάρκεια των αγαθών και τις φιλότιμες προσπάθειες των πωλητών, η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη.

«Όχι, δεν είναι μια συνηθισμένη Παρασκευή αυτή για τις Σάπες», παρατηρεί και ο Νίκος Ευκαρπίδης, που προεδρεύει της τοπικής Ένωσης Επαγγελματιών και διατηρεί καφετέρια. «Εμείς εδώ στις Σάπες, δουλεύουμε τις Παρασκευές με το παζάρι και τις Κυριακές με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που δείχνουμε στα μαγαζιά μας», λέει και παρατηρεί ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες δεν διεξάγονται, άρα ούτε μεταδίδονται και οι Παρασκευές χάνουν βαθμηδόν την πάλαι ποτέ οικονομική τους αίγλη.

«Βέβαια, από την άλλη με τι λεφτά να ψωνίσει ο κόσμος; Με τα 800 ευρώ;» διερωτάται ο κος Ευκαρπίδης, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η συνεννόηση με τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών ήταν πολύ καλή σε ό,τι αφορά τις ευεργετικές διατάξεις για την εστίαση (στις οποίες είχαν συμμετοχή και οι Δήμοι, όπως αύξηση διαθέσιμου χώρου). «Όμως, εμείς εδώ στις Σάπες δεχόμασταν τις Παρασκευές κόσμο από τα γύρω χωριά: Μάκρη, Δίκελλα, Κίρκη. Αυτοί τώρα με την πανδημία σταμάτησαν να έρχονται», λέει ο κος Ευκαρπίδης. 

Τούτων δοθέντων, και για τις Σάπες το καλοκαίρι προοιωνίζεται δύσκολο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εμπορική κίνηση και δραστηριότητα γι’ αυτό και οι επαγγελματίες αναμένουν να δουν αν τελικά θα λειτουργήσουν (και πώς;) τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Τσολάκη, 13/6/2020}