Οι μαθητές σώζουν τις παραδοσιακές ποικιλίες!

26 ήταν φέτος τα σχολεία, οι μαθητές των οποίων έσπειραν και χάρισαν φυτά σε περισσότερους από 200 καλλιεργητές

Ποιός θα το φανταζόταν πως αυτό που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, θα έχει εξελιχθεί σε μία εκδήλωση “σταθμό” για την Κομοτηνή που προωθεί την προσφορά, την περιβαλλοντική συνείδηση και την σωτηρία των παραδοσιακών ποικιλιών. Πρόκειται για τη γιορτή Πελίτι, η οποία και φέτος πραγματοποιήθηκε με ρεκόρ συμμετοχών στην Κομοτηνή, το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απριλίου στην αυλή του θερινού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, από το Πελίτι Κομοτηνής, σε συνεργασία με 26 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πολλοί περισσότεροι από 200 ήταν οι καλλιεργητές που έσπευσαν να πάρουν από έξι σακουλάκια (με περισσότερα από ένα φυτό το καθένα) από παραδοσιακές ποικιλίες φυτών, εντελώς δωρεάν. Η αναμονή σίγουρα άξιζε καθώς αυτές τις ποικιλίες δύσκολα τις βρίσκει κανείς στο εμπόριο και – αν τις σπείρει σωστά – μπορεί να τις έχει για κάθε καλλιεργητική περίοδο στο χωράφι ή στον κήπο του. Αλλά η αναμονή έτσι κι αλλιώς ήταν μετά μουσικής, άρα πιο ευχάριστη, μιας που παρόντες ήταν οι μικροί μουσικοί από το εργαστήρι Νότα του Χρήστου Χατζόπουλου.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια. Συγκεκριμένα: Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Κομοτηνής, Κύμης, Δοκού, Πελεκητής, Ιάσμου. Νηπιαγωγεία: 9ο, 11ο, 14ο Κομοτηνής, Κάλχα, Κοσμίου. Δημοτικά Σχολεία: 9ο, 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 12ο Κομοτηνής, Ξυλαγανής, Φαναρίου. Γυμνάσια: Νέας Καλλίστης. Ειδικά Σχολεία: ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΟΜΠΑΖΗΣ

Ψυχή της εκδήλωσης είναι ο δάσκαλος και συντονιστής του Πελίτι Νίκος Δομπάζης ο οποίος μας ενημερώνει για τον αριθμό ρεκόρ σε σχολεία που συμμετείχαν, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής και την σχολική επιτροπή “που με την χορηγία τους κάθε χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε αυτή την εκδήλωση”, αλλά και το εργαστήρι μουσικής “που μας διασκέδασε με παραδοσιακούς ήχους”.

Αναφορικά με καθαυτή την εκδήλωση, εξηγεί: “Είναι μία δραστηριότητα που έχουν αγκαλιάσει οι συνάδελφοι δάσκαλοι αλλά και τα παιδιά. Προσφέρει πάρα πολλά στα παιδιά, και εκπαιδευτικά, αλλά και τα βοηθάει να συμμετάσχουν στην επίλυση ενός προβλήματος, ότι δηλαδή χάθηκαν οι σπόροι μας. Τα παιδιά λοιπόν, σπέρνοντας τους παραδοσιακούς σπόρους, βλέπουν να φυτρώνουν τα φυτά, και στη συνέχεια μαθαίνουν να μοιράζονται, γιατί έρχονται εδώ και τα προσφέρουν δωρεάν”.

Όπως μας λέει ο κος Δομπάζης, οι μαθητές συνεισφέρουν σε κάτι πολύ σημαντικό, στο να διασωθούν παραδοσιακές ποικιλίες, πολλές εκ των οποίων και ντόπιες. “Συμμετέχουν σχολεία όχι μόνο από την Κομοτηνή αλλά από όλο το νομό και οι μαθητές μοιράζουν πάρα πολλές ποικιλίες τις οποίες δεν μπορώ να απαριθμήσω. Έχουμε και ντόπιες ποικιλίες, όπως ντομάτες από Μαρώνεια που έχουμε κάθε χρόνο, Άνω Βυρσίνη από το βουνό που μας την έδωσαν οι φίλοι μας οι Πομάκοι, Αντιοχείας που ένας καλλιεργητής την καλλιεργούσε πριν από τριάντα χρόνια στο Κρανοβούνι και μας έδωσε τους σπόρους και τους έχουμε εδώ και δέκα χρόνια. Έχουμε ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και φέτος βρήκαμε κι ένα νόστιμο πεπόνι για το οποίο έχουμε και φυτά και σπόρους. Το ενδιαφέρον μας κυρίως είναι στις ντόπιες ποικιλίες αλλά όχι μόνο.

Θέλουμε να σώσουμε παραδοσιακές ποικιλίες και να τις διαδώσουμε, γι’ αυτό έχουμε ποικιλίες κι από άλλα μέρη της Ελλάδας και κάποιες από το εξωτερικό, που είναι παραδοσιακές. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να κρατήσουμε τον σπόρο και να τις σπείρουμε ξανά την επόμενη χρονιά, κι αυτό σημαίνει πως ο καλλιεργητής δεν είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο από την εταιρία”, σημειώνει αναλυτικά.

Παρών στην εκδήλωση και ο Μαρίνος Κωνσταντινίδης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης ο οποίος δηλώνει πως “η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη, γιατί η εκδήλωση έχει γίνει θεσμός και η παρουσία του κόσμου είναι τεράστια”. Σύμφωνα με τον ίδιο “το κέρδος είναι διπλό: Πρώτον οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον σπόρο και την εξέλιξή του που γίνεται φυτό. Δεύτερον, όσοι έρχονται εδώ – όχι μόνο παίρνουν έτοιμα φυτά – αλλά φυτά τα οποία δεν θα βρουν εύκολα στην ντόπια αγορά, γιατί είναι παραδοσιακές ποικιλίες που σχεδόν εκλείπουν πια. Η μεγάλη συμμετοχή των σχολείων δείχνει ότι τα παιδιά είναι πλέον ευαισθητοποιημένα σε αυτό τον τομέα”.

Καλή καρποφορία σε όλους!

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 24/4/2018}