Οι άνθρωποι της προσφοράς βραβεύτηκαν στο Νέο Σιδηροχώρι

Δια των βραβεύσεων των εθελοντών αιμοδοτών, στόχος είναι “να διαδώσουμε την ιδέα της αιμοδοσίας”, τόνισε ο Γιάννης Κυριαζής πρόεδρος Μορφωτικού Ομίλου

Πιστά στο ραντεβού τους με την αιμοδοσία και όσους εθελοντές προσφέρουν το αίμα τους στον συνάνθρωπο, ήταν και φέτος τα μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 27 Ιανουαρίου στην αίθουσα τελετών του πρώην δημαρχείου του οικισμού, τιμήθηκαν εθελοντές αιμοδότες που προσέφεραν το αίμα τους περισσότερες από μία φορές, κάποιοι πέντε φορές, ενώ ορισμένοι αιμοδότησαν για δέκα φορές.

Για περίπου οκτώ έτη ο Μορφωτικός Όμιλος διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες, κάθε τέλος Νοεμβρίου και κάθε τέλος Μαΐου, με τον Γιάννη Κυριαζή πρόεδρο του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου να αναδεικνύει ότι “από το 2011 μέχρι σήμερα συνεχώς κάνουμε αιμοδοσίες και εμπλουτίζουμε αυτήν την εκδήλωση βράβευσης των εθελοντών αιμοδοτών με περισσότερα άτομα και υπερηφανευόμαστε παρότι είμαστε ένα μικρό χωριό έχουμε κάθε φορά 50 – 60 αιμοδότες”. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια αυτών των ετών συγκεντρώθηκαν στο Νέο Σιδηροχώρι 750 φιάλες αίματος.

Δια των βραβεύσεων των εθελοντών αιμοδοτών, στόχος είναι “να διαδώσουμε την ιδέα της αιμοδοσίας που είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας ο οποίος έχει ανάγκη. Και υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε αίμα που δεν καλύπτονται από τις εθελοντικές αιμοδοσίες και αναγκαζόμαστε και εισάγουμε αίμα”, ανέφερε ο κος Κυριαζής  και ανέδειξε την συνδρομή σε όλη αυτήν την προσπάθεια του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, του τοπικού Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής και της τοπικής ομάδας αιμοδοσίας του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου, στην οποία προεξάρχει η Εύα Τσουρπουδή και η οποία είναι η ψυχή της αιμοδοσίας στο χωριό.

Παρών στην εκδήλωση στον οικισμό ήταν κι ο Νίκος Σωτηρακόπουλος αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, ανέδειξε στην ομιλία του “δεν είναι τυχαίο που οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών χαίρουν της εκτίμησης, του σεβασμού και της αγάπης όλου του κόσμου, γιατί εκτελούν ένα έργο, την αιμοδοσία που είναι το πολυτιμότερο αγαθό και μία ύψιστη προσφορά αγάπης προς τον συνάνθρωπο”.

Περαιτέρω κατέδειξε την ανάγκη σήμερα “να κινηθούμε, πλην της Πολιτείας, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι σύλλογοι, για να πείσουμε τα νέα ζευγάρια που κάνουν παιδιά να αποθηκεύουν τον πλακούντα και το ομφάλιο αίμα, ώστε να χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις και για την αντιμετώπιση νέων ασθενειών”. Είναι κάτι που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος, τόνισε ο κος Σωτηρακόπουλος και ανέδειξε ότι η λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος γίνεται και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής από όπου αποστέλλεται στην Δημόσια Τράπεζα που θα το φυλάξει, ώστε να αξιοποιηθεί μελλοντικά, αν κριθεί απαραίτητο.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι το αίμα που παραμένει μετά τη γέννηση στον ομφάλιο λώρο και περιέχει μεγάλο αριθμό αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (βλαστοκυττάρων όπως συνηθίζεται να λέγονται αν και ο όρος δεν είναι σωστός αφού βλαστοκύτταρα είναι μόνο τα κύτταρα στις πρώτες μέρες της εμβρυϊκής ζωής). Η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος γίνεται από τους γυναικολόγους την ώρα του τοκετού, η διαδικασία είναι απλή και δεν έχει κανένα κίνδυνο για τη μητέρα ή το νεογνό αφού γίνεται και μετά την απομάκρυνση του νεογέννητου. Η επεξεργασία και η φύλαξη των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος που έχουν τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά γίνεται στην Δημόσια Τράπεζα.

Οι άνθρωποι της προσφοράς βραβεύτηκαν στο Νέο Σιδηροχώρι, δεχόμενοι το θερμό χειροκρότημα των συγχωριανών τους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η κοπή της βασιλόπιτας του Ομίλου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 30/1/2019}