Ξάνθη: Ο «Αίολος» ετοιμάζεται να… «φυσήξει» στη Σιγκαπούρη για τον παγκόσμιο διαγωνισμό F1 in Schools

Η GforceXanthi από το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης και η Anatolian Racers από το Κολλέγιο Ανατόλια , οι ομάδες που ήρθαν πρώτες, η μια από τα δημόσια σχολεία και η δεύτερη από τα ιδιωτικά, στους τελικούς αγώνες του πανελλήνιου διαγωνισμού F1 in Schools, δημιούργησαν από κοινού την νέα 16μελή ομάδα Αίολος.

Κι αυτό προκειμένου να ενώσουν δυνάμεις και γνώσεις ενόψει του παγκόσμιου τελικού του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί 8 με 10 Σεπτεμβρίου στη Σιγκαπούρη και ν’ ανταγωνιστούν επάξια με το νέο αγωνιστικό αυτοκίνητο που ξεκίνησαν να κατασκευάζουν, τις υπόλοιπες σχολικές ομάδες από όλο τον κόσμο που κατάφεραν να πάρουν εισιτήριο για τη μεγάλη αναμέτρηση.

Για τον Αίολο, τη σύμπραξη των δυο ομάδων, τη μέχρι τώρα συνεργασία και τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η νέα ομάδα για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τις δοκιμές του αγωνιστικού αυτοκινήτου που θα παρουσιάσουν στη Σιγκαπούρη, μίλησαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο φιλόλογος του 2ου Λυκείου και συντονιστής της νέας ομάδας κ. Αλέξανδρος Δημαράς, και δυο εκπρόσωποι της ομάδας, ο Οδυσσέας Καλαϊτζίδης, project manager, και η Βασιλεία Πάγγου, digital media manager.

Ο κ. Δημαράς υπενθύμισε το σκοπό και το στόχο του διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος F1 in Schools και γνωστοποίησε τους λόγους που ενόψει του παγκόσμιου διαγωνισμού οδήγησαν στη σύμπραξη δυνάμεων μεταξύ των δυο σχολείων. Οι δυο ομάδες με τις διακρίσεις τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό απέδειξαν τη δυναμική τους, στο πλαίσιο του παγκόσμιου αυτού εκπαιδευτικού project που στόχο έχει την κατασκευή αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1 σε μικρογραφία και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στον κόσμο .Το F1 in Schools οδηγεί τους μαθητές στην απόκτηση εμπειρικής γνώσης και στην ανάπτυξη πολύτιμων ικανοτήτων (προσωπικών και επαγγελματικών) για να κάνουν επαγγελματική καριέρα σε τομείς σχετικούς με STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ή ακόμη και στην Formula 1. Επιπλέον, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας.

Ο Οδυσσέας Καλαϊτζίδης μίλησε για τη νέα ομάδα, τον Αίολο, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να καταστεί πιο παραγωγική και να διαθέτει άρτια γνώση του αντικειμένου. Οι κανονισμοί και οι προδιαγραφές ενόψει του παγκόσμιου διαγωνισμού έχουν αλλάξει και είναι σαφώς πιο απαιτητικά τα νέα δεδομένα. Στόχος πάντα ο ίδιος: ο σχεδιασμός και η κατασκευή μιας μινιατούρας αγωνιστικού αυτοκινήτου formula 1 που θα τρέχει σε ευθεία πίστα 24 μέτρων και φυσικά η νίκη. Αυτή τη στιγμή η ομάδα βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και αμέσως μετά προχωρά στην κατασκευή. Όπως τόνισε υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα λόγω και της απόστασης των μελών της ομάδας που τη συγκροτούν μαθητές/τριες από Ξάνθη και Θεσσαλονίκη, όμως μέσω της τεχνολογίας και της τεχνητής ευφυΐας ξεπερνιούνται.

Η Βασιλεία Πάγγου ενημέρωσε για τη μεθοδική δουλειά της ομάδας στο κομμάτι της επικοινωνίας μέσω του συνόλου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του επίσημου ιστότοπου του Αιόλου που είναι στη διάθεση όλων όσων επιθυμούν να αντλήσουν πληροφορίες για την ομάδα, το στόχο και το πρόγραμμα. Η επικοινωνία μας με την κοινωνία είναι η γέφυρα ανάμεσα σε μας και όποιων επιθυμούν να μάθουν για εμάς και είναι κάτι που πραγματικά η ομάδα θέλει, υπογράμμισε.

Αναγκαία η στήριξη του Αίολου μέσω χορηγιών

Όπως εξήγησαν και οι τρεις το αντικείμενο πάνω στο οποίο εργάζεται η ομάδα εκτός από κόπο έχει και κόστος . Κι αν τα μέλη του Αιόλου είναι αποφασισμένα να δώσουν ως το τέλος τον καλύτερο εαυτό τους, τα έξοδα της προετοιμασίας τρέχουν ασταμάτητα. Έτσι λοιπόν απηύθυναν πρόσκληση σε όποιους επιθυμούν, τοπικές αρχές και επιχειρηματίες να επενδύσουν στο μέλλον του τόπου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των εργασιών της ομάδας και να τη στηρίξουν οικονομικά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 26/3/2023}