ΥπΑΑΤ: Έρχεται νέο πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών

Νέο πρόγραμμα Γεωργικών Συμβουλών ύψους 80 εκατ. ευρώ έρχεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, κατά την διάρκειια ημερίδας με θέμα «Νέα ΚΑΠ 2023-2027 Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που συνδιοργανώνει το ΥπΑΑΤ και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Ειδικότερα, υπογράμμισε την σημασία της καθοδήγησης από τους επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι με το πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων οι αγρότες μπορούν να έχουν δωρεάν συμβουλές που χρειάζονται.

Οι ευκαιρίες

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για τις ευκαιρίες και τους στόχους της νέας ΚΑΠ μέσα από το πρίσμα της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τον προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ.

«Στόχος», όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, «είναι η διαμόρφωση μίας ευημερούσας και δίκαιης κοινωνίας που στηρίζεται σε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη οικονομία, με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα στην αγορά με τον ταυτόχρονο στόχο να είναι οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και λοιπών περιβαλλοντικών ρύπων έως το 2050».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το εγχείρημα για τη μετάβαση στην «πράσινη οικονομία», δεν είναι εύκολο. «Την γη δεν θα την καλλιεργήσουμε μόνο για τα επόμενα 20 χρόνια αλλά πρέπει να μπορούν να την καλλιεργήσουν και τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 τόνισε ότι θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στη νέα εποχή, την εποχή της βιωσιμότητας, την εποχή της ψηφιοποίησης, την εποχή της γνώσης, την εποχή της καινοτομίας.

Χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας να κλείσουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος αλλά και να υπηρετήσουμε μια στόχευση συγκεκριμένη για να υπάρξει αποδοτικός πρωτογενής τομέας για τους παραγωγούς.

Αρδευτικό πρόγραμμα

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς υλοποιείται το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών και μάλιστα τα μεγάλα αρδευτικά έργα είναι αυτόνομα ενεργειακά.

Καταλήγοντας ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα αλλά υπογράμμισε ότι αν δεν πετύχει η πράσινη συμφωνία και δεν οδηγηθούμε σε μηδενικό αποτύπωμα δεν θα έχουμε το πεδίο να αναπτύξουμε καμία δράση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 19/2/2023}