Δημοσχάκης: Η «νέα θαλάσσια Εγνατία» μοχλός ανάπτυξης για Έβρο και Θράκη

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε σήμερα (06/11) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Έβρου με τα νησιά του Β/Α Αιγαίου.

Η δημιουργία μιας «νέας θαλάσσιας Εγνατίας», που θα περιλαμβάνει το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος-Μυτιλήνη και αντιστρόφως μπορεί να αλλάξει ριζικά το οικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Όπως αναφέρεται και στην Επίκαιρη Ερώτηση αυτό το θέμα είχε απασχολήσει σχετική Ημερίδα που έγινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο (29/09) στην Αλεξ/πολη, αλλά και το πρόσφατο διαδημοτικό συμβούλιο Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης (20/10), με τη συμμετοχή Βουλευτών του Νομού, Θεσμικών Παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και κατοίκων της Σαμοθράκης. Προκρίθηκε η άποψη ότι η συγκεκριμένη γραμμή θα τονώσει οικονομικά και τουριστικά το νησί της Νίκης, μετά τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για τα πρώτα χρόνια η γραμμή θα είναι  επιδοτούμενη μέχρι να εδραιωθεί  και στη συνέχεια μπορούν να συμπεριληφθούν στη διαδρομή και τα πονεμένα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, με τη θεσμοθέτηση Σημείου Εισόδου και Εξόδου, ύστερα από συμφωνία με τη γειτονική χώρα.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου δρομολογίου και ποιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί από την πλευρά του Υπουργείου.

Επίσης, αν θα προχωρήσει το Υπουργείο στην κατασκευή συγκεκριμένων έργων βελτίωσης των υποδομών στα λιμάνια της Αλεξ/πολης (αποβάθρες, πλωτήρες, κιγκλιδώματα, επιβατικοί σταθμοί) και της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη (εκβάθυνση, χώρο ελλιμενισμού ταχύπλοων), αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των έργων και ποιο είναι αυτό.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr, 6/11/2017}