Μυστικά από το Χάνι της Γενισέας (Κερβάν Σεράι) στην έρευνα του Γιώργου Μπατζακίδη

Ο Ιστορικός-Ερευνητής, Γεώργιος Φ. Μπατζακίδης το απόγευμα της Τετάρτης 8/2 παρουσίασε σε μία κατάμεστη αίθουσα στην Καπναποθήκη «Π» το παλαιότερο και το μεγαλύτερο Χάνι της περιοχής μας, το Χάνι ή Κερβάν Σεράι του Βεζύρη Αχμέτ Πασά στην Γενισέα (Âsaf-i Ahmed Paşa Hanî – Kervansaray Yenice-i Karasu), μέσα από μία κοπιώδη έρευνα, αποκαλύπτοντας «μυστικά» και μυστικά του οικήματος, αλλά και της περιόδου.

Η έρευνα περιλαμβάνει και την μετάφραση της κτητορικής του επιγραφής στην ελληνική γλώσσα, σε συνεργασία με τον Δάσκαλο του Ισλάμ και της Οθωμανικής γλώσσας κ. Σεντάτ Καράνταη (Sayın Sedat Karadayı Hoca – Müderris), που επίσης βγαίνει στο φως για πρώτη φορά, μετά από 411 χρόνια που βρίσκονταν στη λήθη.

Η αυθεντική κτητορική επιγραφή του Χανιού Αχμέτ Πασά από το αρχείο του Ιστορικού-Ερευνητή, Γιώργου Μπατζακίδη 2021

Μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ιστορικοί, ερευνητές, ακαδημαϊκοί, συνεργάτες, φίλοι και γνωστοί έδωσαν το παρών στην εκδήλωση τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον κ. Μπατζακίδη, ο οποίος επιμελήθηκε την ιστορική έρευνα με ενδελεχή και επίπονο τρόπο, προκειμένου να εμπλουτίσει τη γνώση μας για την τοπική ιστορία.

Την έρευνα και τα συμπεράσματά της παρουσίασε με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, ενώ στη συνέχεια συζήτησε για αρκετή ώρα και απάντησε σε ερωτήσεις και προβληματισμούς των παρευρισκόμενων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 11/2/2023}