«Μουδιασμένη» λόγω κορωνοϊού η αγορά της Κομοτηνής

Πεσμένη κίνηση το διάστημα αύξησης κρουσμάτων και έναρξης μαζικών τεστ, παρατηρεί η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κ. Κωνσταντινίδου

Τα κρούσματα κορωνοϊού και τα μαζικά τεστ «έφεραν ένα μούδιασμα στην αγορά» της πόλης, παρατήρησε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου.

Με το βλέμμα στην Ξάνθη, η οποία έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές στην αγορά της, ελέω στιγματισμού από τον κορωνοϊό, η κα Κωνσταντινίδου παρατήρησε «το ότι τα κρούσματα στο νομό έχουν αυξηθεί, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην αγορά, τα οποία βλέπουμε καθημερινά». Από θέσης τους, οι έμποροι της πόλης αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ στο γενικό πληθυσμό, ευελπιστώντας σε μία καλή επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη, για να χαλαρώσουν οι καταναλωτές, με την πρόεδρο να παρατηρεί: «οι καταναλωτές έχουν κάπως μαζευτεί […]. Ενώ είχαμε ένα καλό ξεκίνημα, μετά το lock down της υγειονομικής κρίσης, βλέπουμε ότι μέρα με τη μέρα η αγορά, η κίνηση και η κατανάλωση κατεβαίνουν λίγο πιο χαμηλά».

Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης υπογραμμίζει πως στα καταστήματα της περιοχής τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, άρα δεν τίθεται θέμα ανησυχίας. Στην υγειονομική εικόνα αναφερόμενη, η κα Κωνσταντινίδου κάνει λόγο για «μία νέα πραγματικότητα», κατά την οποία οι έμποροι συγχρόνως καλούνται να λύσουν το γρίφο της βιωσιμότητας των καταστημάτων τους, ενόσω μεριμνούν για την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Να γίνει «συνείδηση» η τοπική κατανάλωση

Με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία στην οικονομία της περιοχής λόγω κορωνοϊού, η Κική Κωνσταντινίδου ζητάει «να μπει βαθιά στη συνείδηση του κόσμου, ότι όσο καταναλώνουμε στην πόλη και τα μαγαζιά μας, είναι κέρδος» και καλεί άπαντες «να εμπιστευτούν την αγορά της Κομοτηνής και τα τοπικά μαγαζιά».

Προς την κατεύθυνση στήριξης των τοπικών εμπόρων, το περασμένο διάστημα έγινε γνωστή η κοινή σύμπλευση Δήμου Κομοτηνής και Εμπορικού Συλλόγου «για να τονώσουμε την αγορά της πόλης μας». Οι δράσεις είναι υπό επεξεργασία και θ’ ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, το καταναλωτικό «μούδιασμα» έχει να κάνει και με την απουσία της πλειοψηφίας των φοιτητών από την πόλη, ελέω e-εξεταστικής. Πάντως, με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής ευελπιστεί να λειτουργήσει ξανά με τον συνήθη τρόπο η εκπαιδευτική κοινότητα. Από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να κινητροδοτηθεί περεταίρω και η κοινή δράση Εμπορικού Συλλόγου και Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο «αγοράζω στην πόλη που σπουδάζω».

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι φοιτητές απολαμβάνουν ειδικών εκπτώσεων σε καταστήματα της πόλης που συμμετέχουν στην καμπάνια,  η οποία όμως επί της ουσίας «πάγωσε» λόγω κορωνοϊού.

Τέλος, αναφορικά με τη Λευκή Νύχτα που παραδοσιακά γίνεται στην αγορά της Κομοτηνής την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου, είναι ακόμη νωρίς για επίσημες αποφάσεις, όμως οι αρμόδιοι προσανατολίζονται στο να μην την υλοποιήσουν, τουλάχιστον με την εικόνα που έλαβε τα τελευταία χρόνια.

Αναζητώντας τη ρευστότητα

Όσον αφορά την τσέπη των εμπόρων, που την περίοδο του lock down είχαν μόνο υποχρεώσεις και μειωμένους ή μηδενικούς τζίρους, μείζονος σημασίας είναι η εξεύρεση ρευστότητας, σύμφωνα με την κα Κωνσταντινίδου. «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αρκετά, αλλά αυτά που έχουν έρθει στην πραγματική οικονομία και δημιούργησαν ρευστότητα στις επιχειρήσεις είναι πολύ λίγα», παρατήρησε, εξηγώντας ότι μόνο η επιστρεπτέα προκαταβολή δίνει μία ρευστότητα, ενώ «τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν έχουν φτάσει πραγματικά στις επιχειρήσεις που δέκα χρόνια τώρα έχουν δικά τους προβλήματα».

Άλλωστε, οι επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν -και σώρευσαν υποχρεώσεις τη δεκαετία της κρίσης- εν πολλοίς αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, αναφορικά με την έκπτωση 40% στα ενοίκια, η κα Κωνσταντινίδου ζήτησε την παράταση του μέτρου για τουλάχιστον δύο μήνες, αν όχι μέχρι το τέλος του 2020, σημειώνοντας πάντως ότι το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για την ταυτόχρονη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 25/6/2020}