Ένας αφανής ήρωας κι ένας χώρος – μουσείο Λαογραφίας & Φυσικής Ιστορίας που… κλείνει

Ένα μουσείο, πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα βρίσκεται στη Χηλή της Αλεξανδρούπολης.

Το Λαογραφικό Μουσείο Νέας Χηλής, το παλαιότερο από όλα τα Μουσεία της περιοχής, με εκατοντάδες εκθέματα, το οποίο λειτουργεί από το 1962, με το μεράκι και τις προσπάθειες του ιεροδιδασκάλου Γιώργου Κομνίδη.

Παρά τα 85 του χρόνια, ο Ιεροδιδάσκαλος Γιώργος Κομνίδης δεν τα παρατά και συνεχίζει την προσπάθεια του για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής. Μια προσπάθεια που κοντεύει να “τιναχθεί” στον αέρα καθώς το Υπουργείο Οικονομικών του ζητά να πληρώσει 2.400€!

Με αφορμή αυτή την περιπέτεια που βιώνει ο πάτερ Γεώργιος η κυρία Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά (φιλόλογος,συγγραφέας) απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ζητώντας από την Υπουργό κ. Μενδώνη να εγκύψει στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Όσο κι αν οι καιροί είναι δύσκολοι, επιβάλλεται να διαφυλάξουμε την παράδοσή μας ,τον πολιτισμό μας ,όταν μάλιστα πρόκειται για μία προσπάθεια μισού και πλέον αιώνα, του κυρίου Γεώργιου Κομνίδη ογδόντα πέντε ετών σήμερα ,δασκάλου και κληρικού.

Παρακολουθώ από το 1988 τις άοκνες προσπάθειές του,να συγκεντρώσει το υλικό που κινδύνευε να αλωθεί από τον χρόνο ,σε μια αίθουσα του δημοτικού σχολείου Ψαθάδων Διδυμοτείχου τότε,Χηλή Αλεξανδρούπολης σήμερα ,και τούτη τη στιγμή αισθάνομαι υπέρτατη υποχρέωση ,ανοικτά να αποτανθώ και σε εσάς,ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκρισή σας.Σας ενημερώνω ,όπως πολλοί γνωρίζουν ότι η περίπαθη συλλογή στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο του πατρός Γεωργίου Κομνίδη ,συντηρείται με δικές του δαπάναις ,καθώς τον χώρο -μουσείο επισκέπτονται οι μαθητές από τα σχολεία της περιοχής αλλά και πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας μας.Σαν να μην έφθαναν όλα τα άλλα έρχεται και ένα «χαστούκι»από το Υπουργείο Οικονομικών ,το οποίο ,δεν δύναται να καταβάλλει ένας ηλικιωμένος άνθρωπος με πολλά προβλήματα υγείας.Αφορμή για την επιστολή μου στάθηκε ένα ακόμη δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, το οποίο και παραθέτω. https://elthraki.gr/2019/12/%ce%b8%ce%b5%ce%bb 

Με την πίστη ότι κάθε μουσείο αποτελεί θησαυροφυλάκιο πολιτισμού και είναι θεματοφύλακας της παράδοσης, ότι τα μουσεία ενώνουν το παρόν με το παρελθόν και ότι ο ρόλος τους είναι επικουρικός στο παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, κάθε βαθμίδας, ένα θαυμάσιο «εποπτικό εργαλείο» για το πέρασμα στη βιωματική διδασκαλία,σας παρακαλώ θερμά, να εγκύψετε στο θέμα της επιστολής μου.

Με τιμή – Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά, φιλόλογος,συγγραφέας,κριτικός

Δείτε εδώ το video – αφιέρωμα του e-evros.gr για το Μουσείο:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 22/12/2019}