Μουσείο Οίνου ετοιμάζεται στο Σουφλί το οποίο ξέρει από τσίπουρο…

Στο φουλ δουλεύουν αυτές τις μέρες τα καζάνια του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Σουφλίου για να ετοιμαστεί το σουφλιώτικο τσίπουρο που έχει και αυτό μία ξεχωριστή θέση στην τοπική ιστορία. Εδώ και πολλά χρόνια, ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός έχει μετατρέψει την απόσταξη σε Γιορτή, στις ιδιόκτητες από το 1953 εγκαταστάσεις του. Εδώ άλλωστε έρχονται όλοι οι παραγωγοί του Σουφλίου για να φτιάξουν τσίπουρο με την «διαδικασία που είναι ίδια από τα αρχαία χρόνια», όπως λέει ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Χρήστος Παπατσαρούχας.

«Αφού τρυγήσουμε τον αμπελώνα και συνθλίψουμε τα σταφύλια και δημιουργήσουμε τη σταφυλομάζα, την αφήνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα να γίνει η ζύμωση, να μετατραπούν τα σάκχαρα σε οινόπνευμα (μηδενισμός σακχάρων). Τότε τα φέρνουμε στο Αποστακτήριο του Συλλόγου και κάνουμε την απόσταξη. Σαν πρώτο σκέλος ξεκινάμε από τις δεξαμενές – φέρνει ο παραγωγός τα στέμφυλα του και τα εναποθέτει μέσα στους κάδους τους μεγάλους του συνεταιρισμού. Από τη δεξαμενή έχουμε τη μηχανή που ρουφάει τα στέμφυλα μέσα από τους κάδους για να γεμίσει τους άμβυκες που είναι χωρητικότητας 130 λίτρων. Αφού γεμίσουμε τον άμβυκα και δώσουμε τη φωτιά στον καυστήρα, μόλις φτάσει στους 90 βαθμούς, ανεβαίνει το οινόπνευμα και ακολουθεί τη διαδρομή από την καμπάνα μέχρι την ‘ψύχτρα’. Εκεί, ψύχεται το οινόπνευμα, υγροποιείται και παίρνουμε το τσίπουρο«, περιγράφει ο κος Παπατσαρούχας.

Βέβαια, το μυστικό του σουφλιώτικου τσίπουρου είναι η διπλή απόσταξη – δηλαδή η επανάληψη της διαδικασίας που όμως το αρχικό υγρό δεν προέρχεται πια από τα στέμφυλα, αλλά είναι το τσίπουρο που έχει ήδη βγει.

Η Γιορτή Τσίπουρου στο Σουφλί αποτελεί πλέον έναν ετήσιο θεσμό και «διοργανώνεται στο τέλος του αμπελοοινικού κύκλου», λέει ο κος Πασχάλης Χριστοδούλου που προεδρεύει του Σωματείου Φίλων της Αμπέλου «ο Στάφυλος».

Ο Σύλλογος επιδίδεται σε μία προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης της ιστορία των τοπικών ποικιλιών σταφυλιού, από την οποία ετοιμάζεται να «τρυγήσει» ένα Μουσείο.

«Γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια εδώ στην περιοχή μας, ώστε οι τοπικές ποικιλίες να μελετηθούν σωστά, να αναδειχθούν και να καταγραφούν πρακτικές καλλιέργειας. Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το Πανεπιστήμιο του Μπορντώ ακόμη και με τη Σχολή Μοριακής Βιολογίας του ΔΠΘ – όλα αυτά γίνονται σε μία κατεύθυνση μελέτης και καταγραφής των προοπτικών που έχει η αμπελουργία με τις γηγενείς ποικιλίες στην περιοχή.

Παράλληλα είμαστε στο τελευταίο στάδιο πριν από την ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός προτζεκτ που αφορά τη δημιουργία Μουσείου Οίνου. έχουμε φτιαξει ένα αμπέλι που ειναι επίσης Μουσείο για τις τοπικές ποικιλίες» λέει χαρακτηριστικά ο κος Χριστοδούλου.

Πάντως και φέτος η Γιορτή Τσίπουρου συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στο Σουφλί.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 11/11/2018}