Εντυπωσιάζει το μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά

Από το πιο μικρό καλάθι του κόσμου, έως παραδοσιακά καλάθια ξεριζωμένων Κυπρίων – 

Άνοιξε ξανά τις πόρτες του μετά το «πάγωμα» λόγω covid υποδεχόμενο μαθητές

Μετά από πολλούς μήνες, άνοιξε ξανά τις πόρτες του το μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο. Τη νέα περίοδο εγκαινίασε στις 23/06 η Γ1 τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μαρίας Παπαγεωργίου. Η καλή προετοιμασία στην σχολική αίθουσα, πριν την επίσκεψη, διευκόλυνε την ξενάγηση και την βαθύτερη κατανόηση της σημασίας των εκθεμάτων.

Οι μαθητές χάρισαν στο Μουσείο υπέροχες ζωγραφιές τους, δύο εκ των οποίων το μουσείο δημοσίευσε με τυχαία επιλογή.

«Οι επισκέψεις των σχολείων γίνονται οργανωμένα, οι κατ’ ιδίαν επισκέψεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα, αρκεί να υπάρχει ένα τηλεφώνημα εκ των προτέρων, γιατί δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, διότι δεν υπάρχουν αυτές οι οικονομικές δυνατότητες», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο ιδιοκτήτης του μουσείου Αντώνης Λιάπης, μη κρύβοντας πως η πανδημίας «έβαλε φρένο» σε αρκετές πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες του μουσείου. Από εδώ και στο εξής, όμως, εκτός από τις επισκέψεις, το μουσείο προγραμματίζει προς τον χειμώνα την πραγματοποίηση ενός σεμιναρίου καλαθοπλεκτικής.

Παραδοσιακά καλάθια ξεριζωμένων Κυπρίων

Το μότο του Αντώνη Λιάπη είναι πως «κάθε φορά που έρχεται κάποιος, θα βλέπει και κάτι καινούργιο», αναφορικά με τα εκθέματα του μουσείου. Πριν μερικά χρόνια, το μουσείο εμπλουτίστηκε με το μικρότερο καλάθι του κόσμου! Πλέον, η συλλογή εκθεμάτων εμπλουτίζεται με παραδοσιακά καλάθια ξεριζωμένων Κυπρίων.

«Το μικρότερο καλάθι του κόσμου είναι στη θέση του, ενώ τώρα στο νέο άνοιγμα του μουσείου, έχουμε τρία νέα καταπληκτικά εκθέματα από την Κύπρο, τα οποία έχουν πολύ μεγάλο συμβολικό και συναισθηματικό χαρακτήρα, διότι προέρχονται από την Κοινότητα του Καλού Χωριού, το οποίο βρίσκεται πλέον στην Κατεχόμενη Κύπρο. Οι κάτοικοί του μετανάστευσαν στο μη κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου κι εκεί συνεχίζουν την ψαθοπλεκτική παράδοση που είχαν», δήλωσε και συνέχισε: «πριν από λίγα χρόνια, αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν την τέχνη της ψάθας ή του ψαθιού όπως το λένε εκεί. Το ψυχολογικό υπόβαθρο αυτής της προσπάθειας, είναι πως σύμφωνα με τους κατοίκους, φτιάχνοντας τα ψαθιά, θυμούνται την χαμένη τους πατρίδα και διατηρούν ζωντανή την ελπίδα, πως κάποια στιγμή θα γυρίσουν ξανά στο κατεχόμενο χωριό τους. Αυτό ήταν πολύ συγκινητικό. Εγώ ήρθα σε επαφή με την Κοινότητα κι εκεί είναι πλέον οργανωμένη η προσπάθεια […]. Αν μπορέσουν, κάποιοι από τους παραδοσιακούς τεχνίτες, θα επισκεφτούν την Κομοτηνή και θα μας επιδείξουν σε μορφή σεμιναρίου την τέχνη τους».

Επίσης, στόχος του κου Λιάπη είναι προσεχώς στο μουσείο να γίνει κι έκθεση καλαθιών αφρικανικών χωρών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 26/6/2021}