Μοναδικά ευρήματα θα “κοσμήσουν” το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Σπουδαία ευρήματα θα ομορφύνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης! Η μόρφωση δεν σταματά πουθενά όπως έχουμε ξανα πει! Μπορεί τα μουσεία να έκλεισαν, όμως οι εργασίες προετοιμασίας της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης συνεχίζονται πυρετωδώς!

Σε πνεύμα προετοιμασίας βρίσκεται η μόνιμη έκθεση που ολοκληρώνετα σιγά σιγά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης αλλά μέχρι τότε θα σας παρουσιάσουμε κάποια από τα σπουδαία ευρήματά τους που πρόκειται να εκτεθούν στο νέο μουσείο.

Στην ενότητα των ταφικών τύμβων και συγκεκριμένα στην προθήκη του τύμβου της Τραϊανούπολης, ενός από τους πλουσιότερους της περιοχής μας, θα μπορεί κάποιος να θαυμάσει ένα μοναδικό μεταλλικό αγγείο που πρόκειται για μια χάλκινη χύτρα με περίτεχνη διακόσμηση, που βρέθηκε σε μία από τις δύο καύσεις του τύμβου και χρονολογείται μεταξύ του τέλους του 1ου αι. και των πρώτων δεκαετιών του 2ου αι.μ.Χ.

Πάνω στην οριζόντια πλατιά λαβή του στο ύψος του χείλους, υπάρχει το χάλκινο αγαλμάτιο μικρού, γυμνού, καθισμένου αγοριού με ένθετα μάτια από ασήμι. Στην άλλη πλευρά του αγγείου υπάρχει σύνθετη λαβή με ολόγλυφο κεφάλι ταύρου. Στο μέτωπο και στα κέρατα έχει ταινίες με διακοσμητικά τρίγωνα από φύλλο ασημιού. Στο πάνω μέρος της κεφαλής υπάρχει κυκλικό άνοιγμα με ανάγλυφο δισκάριο με την κεφαλή μιας γυναίκας και υπερυψωμένη ελεύθερη λαβη. Κάτω, υπάρχει μεγάλος χάλκινος κρίκος. Το αγγείο στηρίζεται σε τρία ιδιαίτερα μικρά στηρίγματα. Το εύρημα αυτό προέρχεται από ένα πλούσιο σύνολο κτερισμάτων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 11/11/2020}