«Μοτοτουρισμός» στην Ξάνθη: «Μεταλλείο» που σκοπεύει να…εκμεταλλευθεί η νέα δημοτική αρχή

Διάφορα clubs μοτοσικλετιστών επισκέπτονται την Ξάνθη και την γενικότερη περιοχή μας, με τον «μοτοτουρισμό» να έχει την «τιμητική» του ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Μια μορφή τουρισμό που υπήρχε πάντα, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Μοσοσικλετιστικού Ομίλου Ξάνθης κ. Διονύσης Χατζησταμάτης, την οποία σκοπεύει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο η νέα Δημοτική Αρχή της πόλης, όπως επισημαίνει από την δική του πλευρά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Σουά Μπεκήρ Ογλού, με αφορμή τις…δίτροχες επισκέψεις και περιηγήσεις σε πεδινή αλλά και ορεινή περιοχή.

Φωτεινά παραδείγματα, οι παρακάτω επισκέψεις:

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ «V-STROMERS HELLAS»

Καβάλα – Πόρτο Λάγος – Ξάνθη – Σταυρούπολη – Φράγμα Θησαυρού – Παρανέστι – Προσοτσάνη Δράμας – Αμφίπολη ήταν μόνον ένα από τα πολλά ταξίδια που πραγματοποιούν οι «V-STROMERS HELLAS», που επισκέφθηκαν προχθές την δική μας περιοχή.

«ΧΑΡΛΕΑΔΕΣ» ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Δυο εβδομάδες νωρίτερα «Χαρλεάδες» και «Τσοπεράδες» γέμισαν με τους εκπληκτικούς θορύβους των τεράστιων δικύκλων τους, την «καρδιά« της Ξάνθης, με συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε από τον Μ.Ο.Ξ.

ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ορεινή περιοχή και Πομακοχώρια, «ψήφισαν» τον περασμένο Φεβρουάριο και άλλοι ταξιδευτές των δύο τροχών, που περιηγήθηκαν για ένα διήμερο σε όλη την περιοχή, προκειμένου να θαυμάσουν την ξεχωριστή ομορφιά της «κυράς» της Θράκης, ξεκινώντας από την παλιά πόλη, όπου γεύθηκαν (όπως περιγράφουν) Χουνκιάρ μπεγιεντί, Γιαουρτλού κεμπάπ, Σαράϊ ταούκ, Μπεϊτι τοπτσί, και Τζιγεροσαρμά. Με την ευκαιρία του Σαββατοκύριακου, φυσικά δεν έχασαν την ευκαιρία να περάσουν και από το παζάρι της Ξάνθης, ενώ την επομένη συνάντησαν έναν άλλο κόσμο στα Πομακοχώρια. Εκεί όπως συνεχίζουν, στην ταβέρνα της ορεινής Κοτάνης,  γεύθηκαν το πρόβειο γιαούρτι, σε συνοδεία γιαουρτλού κεμπάπ, τη μελιτζάνα ψητή με φέτα, τις πίτες, το πιλάφι με σάλτσα από τας κεμπάπ, τα παϊδάκια, τα τριών ειδών ψωμιά, τα άγρια χόρτα μαζεμένα από τα βουνά εκεί, τα σπιτικά τουρσιά όλων των ειδών σε βαζάκια και όχι μόνον…

«ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΜΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ»

«Το θέμα του μοτοτουρισμού θα το δούμε οπωσδήποτε. Θα το προχωρήσουμε. Ήδη έχουμε κάνει με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, για το θέμα αυτό. Βλέπω κατά καιρούς τους οδηγούς μηχανής που προτιμούν το κομμάτι του Δασικού Χωριού και γενικότερα της ορεινής περιοχής και έρχονται και από άλλα μέρη. Προφανώς και αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται αυθημερόν. Υπάρχει επίσης και μια Επιτροπή Τουρισμού στον Δήμο Ξάνθης, την οποία έχουμε σκοπό να «ενεργοποιήσουμε». Έχουμε μιλήσει και για αυτό το κομμάτι. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε την Επιτροπή Τουρισμού. Όταν ξεκινήσαμε, πριν από ένα μήνα, σε συνάντησή μου με τον Δήμαρχο Ξάνθης, θέσαμε το ζήτημα της Επιτροπής Τουρισμού, ωστόσο δεν προλάβαμε να το προχωρήσουμε. Δεν θα χαθούν όλα αυτά» επισήμανε για το θέμα ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Σουά Μπεκήρ Ογλού, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο «μοτοτουρισμός» που πριν από αρκετά χρόνια ήταν άγνωστος. Πλέον βλέπουμε ειδικά τα Σαββατοκύριακα να μπαίνουν μηχανές στην πόλη. Θέλουμε τουρίστες και θα το κάνουμε. Ιδιαίτερα για τον «μοτοτουρισμό» έχω δει πολλούς ανθρώπους που έρχονται και από άλλα μέρη. 

«ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΜΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ…»

Από την πλευρά του ο κ. Χατζησταμάτης εξηγεί ότι «ο μοτοτουρισμός υπήρχε πάντα. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Μην βλέπετε απλά τις μαζικές συγκεντρώσεις από μηχανές που έρχονται. Πάντα γίνονται. Απλά τώρα έκαναν αισθητή την παρουσία τους επειδή ήταν πολλές μηχανές μαζί. […] Όπως και εμείς σαν μοτοσικλετιστές της Ξάνθης πηγαίνουμε σε άλλες πόλεις και συεννοούμαστε με τους κατά τόπους συλλόγους για να μας προτείνουν τα μέρη που μπορούμε να πάμε, να μείνουμε, να φάμε, έτσι και εμείς κάνουμε το αντίστοιχο. Οι περισσότεροι μοτοσικλετιστές που επισκέπτονται την Ξάνθη, έρχονται σε επαφή μαζί μας για να ρωτήσουν και να μάθουν περισσότερα πράγματα σχετικά με το που μπορούν να διανυκτερεύσουν, που μπορούν να φάνε και τι αξιοθέατα μπορούν να δουν, όπως έγινε και με τους συγκεκριμένους. Ήρθαν από την Αθήνα και είμαστε επί έξι μήνες σε επαφή με μέλη για να έρθουν εδώ και να κάνουν αυτό που θέλουν. Οι περισσότερες ομάδες είναι clubs (V-Strom, Varadero, Hayabusa). Προχθές ήταν club, που ανέβηκε στην ορεινή Δράμα και πέρασε και από εδώ».

«ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

«Δεν είναι μόνο ο μοτοτουρισμός, αλλά και ο αθλητικός τουρισμός. Εμείς εδώ και 4-5 χρόνια (γιατί είμαστε και αθλητικό σωματείο και έχουμε 35 αθλητές) φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε motocross Βορείου Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο (και από την Παρασκευή ακόμη) θα είναι εδώ 50 -60 αθλητές μαζί με τις οικογένειές τους, με τα παιδιά τους, με τους φίλους τους, που θα έρθουν και θα κοιμηθούν, θα φάνε και θα αφήσουν χρήματα στην Ξάνθη. Θα δουλέψουν τα βενζινάδικα, οι ψησταριές, τα ξενοδοχεία κλπ. Δεν είναι μόνο ο μοτοτουρισμός και οι βόλτες που κάνουν κάποια clubs ή κάποιες λέσχες λοιπόν. Είναι και ο αθλητικός τουρισμός που είναι πιο σοβαρό κομμάτι. 

«ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ…ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ENDURO»

Κλείνοντας ο κ. Χατζησταμάτης σημείωσε ότι  «ο κάθε σύλλογος μπορεί να έχει την διάθεση να κάνει τα πάντα. Πρέπει όμως να έχουμε και κάποιες υποδομές από πίσω. Εάν οι αρμόδιοι ακούσουν και είναι διατεθειμένοι να τα κάνουν, θα έρθει και ο τουρισμός και ο αθλητισμός και πολλά άλλα πράγματα. Όσο και αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, αν δεν «σκύψουν» η πολιτεία, ο δήμος, η περιφέρεια, δεν γίνεται τίποτα. Δεν νομίζω ότι η νέα δημοτική αρχή και ο δήμαρχος θα έχουν αντίθετη άποψη για να βοηθήσουν όπου χρειαστεί να βοηθήσουν. Η περιφέρεια θέλει να βοηθήσει. Μπορούν να γίνουν πολλά. Το θέμα είναι να υπάρχει διάθεση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πάρουμε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro, όπου για μια εβδομάδα η πόλη μας θα φαίνεται σε όλα σχεδόν τα αθλητικά κανάλια του κόσμου. Για μια εβδομάδα θα είμαστε στο επίκεντρο του κόσμου. 

[Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:]

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 15/10/2019}