Θεμελιώθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ορεστιάδα

tiadΜετά από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας στις 17 Μαΐου 2016, για την ανέγερση μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το αίτημα του συλλόγου Διγενής Ορεστιάδας με την οικονομική και ηθική στήριξη του δήμου Ορεστιάδας παίρνει σάρκα και οστά!

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 ο δήμαρχος κ. Βασίλης Μαυρίδης και ο πρόεδρος του συλλόγου  κ. Κωνσταντίνος Ν Καλτσίδης, τοποθέτησαν στο κέντρο των θεμελίων του υπό ανέγερση μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χώμα, αγιασμό και αμάραντα από την Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Το μνημείο είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα, που φέρει στα θεμέλια του, αυτά τα τρία στοιχεία από την αλησμόνητη πατρίδα, επίσης είναι το μοναδικό που απέχει σε ευθεία 5,5 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ. Γεώργιος Καραγιάννη, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της επιτροπής για την οικονομοτεχνίκη μελέτη του μνημείου, ο ανάδοχος του έργου Τυμπανίδης Γεώργιος, πολιτικός μηχανικός, μέλη του Δ.Σ και μέλη του συλλόγου, ο κ. Ιωάννης Κωτσίδης ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του συλλόγου Διγενής  Ορεστιάδας, η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων φοιτητών Ορεστιάδας Αναστασία Ζυρπιάδου και μέλη του συλλόγου.

Τα γλυπτά του μνημείου θα φιλοτεχνήσει ο γλύπτης κ. Γεώργιος Κικώτης. Πρόκειται για  ένα έργο προϋπολογισμού 24.799,73 ευρώ με Φ.Π.Α.  

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 3/10/2019}