Σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ορεστιάδα

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε εχθές το μεσημέρι στην είσοδο της Ν. Ορεστιάδας προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης.

Mέλη ποντιακών συλλόγων, φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας λάβαρα των σωματείων τους, παρευρέθηκαν τιμητικά δίπλα στο τρίπτυχο μνημείο, που παρουσιάζει όλη την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στην εκδήλωση προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «…ο λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος να μην έχει και μέλλον» και συνεχάρη τους παράγοντες, που συνετέλεσαν για την ανέγερση του Μνημείου και επεσήμανε το διαχρονικό μήνυμα που έχει το γεγονός στην προκεχωρημένη αυτή γωνιά της Πατρίδας μας. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος των Παλιννοστούντων Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» Κωνσταντίνος Καλτσίδης.

Το νέο έργο του Γιώργου Κικώτη (ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει αρκετά μνημεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας) έχει σχήμα σταυροειδές.

Η βάση του είναι με σκαλοπάτια και ο κορμός του φέρει τρεις χάλκινες απεικονίσεις: τον αετό του Πόντου, την Πόντια μάνα να κρατάει στα χέρια της ένα παιδί, και τον Πόντιο αντάρτη. Δεξιά υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται «Η Ρωμανία αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο – 1916-1922».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 22/12/2019}