Καταγράφηκαν στο «μητρώο» όλες οι γέφυρες της Π.Ε Ξάνθης

Ν. Ευφραιμίδης: «500.000 ευρώ για την αποκατάσταση των φθορών και ακόμη 65.000 για την γέφυρα Εχίνου – Σταυρούπολης»

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής και «χαρτογράφησης» των γεφυρών και η δημιουργία «μητρώου» στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ύστερα από την εντολή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου με αφορμή την τότε κατάρρευση της γέφυρας του «Κομψάτου».

Ένα μητρώο, το οποίο αναδεικνύει τα ζητήματα φθορών, που χρήζουν αποκατάστασης αλλά και ζητήματα στατικής επάρκειας των γεφυρών, όπου αυτά υπάρχουν, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας ενημερώνει παράλληλα ότι από τον 7ο μήνα του τρέχοντος έτους, στην αρμοδιότητα της Π.Ε Ξάνθης έχουν «περάσει» τα ποτάμια και τα ρέματα.

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ – ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ, ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ – 500.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΘΟΡΩΝ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ευφραιμίδης αναφέρει ότι «από τον 7ο μήνα του τρέχοντος έτους ήρθαν στην περιφέρεια τα ρέματα και τα ποτάμια. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι σε περίπτωση προβλήματος μια γέφυρας στο κάτω μέρος της, να το αποκαταστήσουμε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, έχουμε μητρώο. Έχουν καταγραφεί όλα τα ρέματα και βάσει αυτού του μητρώου, από την υπηρεσία που έχει μεταβιβάσει την ευθύνη σε Μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, η επιτροπή ελέγχει όλες τις γέφυρες. Μάλιστα έχουμε βάλει στο νέο σχέδιο δράσης του 2020, 500.000 ευρώ για επισκευές φθορών στις γέφυρες που τυχόν υπάρχουν κατά τον έλεγχο που διενεργούν οι υπηρεσίες. Μάλιστα ξεχωριστά για την γέφυρα του 8ου χιλιομέτρου της Ε14, έχουμε βάλει 65.000 ευρώ, για την διερεύνηση στατικής επάρκειας και την αποκατάσταση. Συνολικά δηλαδή μιλάμε για 565.000 ευρώ».

«Η ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΤ΄ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ – ΑΚΟΜΗ 65.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΧΙΝΟΥ – ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ»

«Υπάρχει μητρώο στο οποίο είναι καταγεγραμμένες όλες οι γέφυρες που βρίσκονται υπο την ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και βάσει αυτού του μητρώου, έχουμε μια επιτροπή από μηχανικούς, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ελέγχουν τις γέφυρες. Ήδη τις έχουν ελέγξει όλες. Υπάρχουν κάποιες φθορές, οι οποίες με αυτά τα χρήματα θα αποκατασταθούν εντός του 2020» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Π.Ε Ξάνθης διαθέτει λοιπόν μητρώο και αυτό είχε γίνει μετά την πρώτη της γέφυρας του «Κομψάτου» στον Ίασμο, κατ΄εντολή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το μητρώο ολοκληρώθηκε και με βάση αυτό έχει δημιουργηθεί και μια επιτροπή από μηχανικούς και έχουν «μοιραστεί» τις γέφυρες ευθύνης. Οι μηχανικοί της ΠΕ Ξάνθης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουν τις φθορές και την στατική επάρκεια στις γέφυρες, ενώ έχουμε επισημάνει ότι η γέφυρα του 8ουχλμ της Ε14 (διασταύρωση Εχίνου – Σταυρούπολης) έχει κάποιο πρόβλημα στατικής επάρκειας και έχουμε βάλει 65.000 ευρώ περίπου (πλέον των 500.000 όπως προανέφερα) για προτάσεις αποκατάστασης της στατικής επάρκειας της εν λόγω γέφυρας».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 12/12/2019}