Μήνυμα SOS από τον ΟΦΥΠΕΚΑ: «Η απροσεξία σκοτώνει τους πελαργούς!»

Οι υπάλληλοι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) βρέθηκαν μπροστά σε ένα πολύ θλιβερό συμβάν κατά τη διάρκεια του 6ου Φεστιβάλ Πελαργών, στο Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών (Πόρος Έβρου) κατά τη δακτυλίωση των νεοσσών.

Σκοινί είχε τυλιχθεί στο πόδι μικρού νεοσσού ο οποίος στην προσπάθειά του να ελευθερωθεί κατάπινε τη μία άκρη του σκοινιού με αποτέλεσμα το πόδι του να ήταν σαν να είχε δεθεί στο στόμα του.

Οι υπάλληλοι της Μονάδας έκοψαν το σκοινί, προσπάθησαν να το τραβήξουν και από το στομάχι του νεοσσού το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατόν καθώς είχε πάει πολύ βαθιά. Δυστυχώς ο νεοσσός, πριν προλάβει να πάει σε κέντρο περίθαλψης, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και κατέληξε.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά καθώς οι άνθρωποι ξεχνάμε πως πετώντας σκοινιά, σακούλες και τριχιές, αυξάνουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας των Πελαργών (και όχι μόνο) και γινόμαστε ίσως άθελα μας εχθροί των φτερωτών φίλων μας που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 29/6/2023}