Ζήτημα επιβίωσης των μικρεμπόρων η διατήρηση μέτρων στήριξης

1 στα 2 καταστήματα καλύτερα στις φετινές εκπτώσεις, 1 στα 4 χειρότερα, 1 στα 4 στα ίδια επίπεδα, 3 στους 4 εμβολιασμένοι οι έμποροι της πόλης

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής διεξήγαγε έρευνα για τις θερινές εκπτώσεις του 2021 με σκοπό να καταγράψει τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων μελών του για το χρονικό διάστημα από 5 Ιουλίου 2021 έως και 31 Αύγουστου 2021.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 100 καταστηματαρχών κατά τη λήξη της εκπτωτικής περιόδου, με δειγματοληπτικό πλαίσιο το μητρώο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις  μέσω  τηλεφωνικής συνέντευξης.

Βασικά συμπεράσματα

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, από τα αποτελέσματα της έρευνας, «διαφαίνεται μια σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης της αγοράς και τάσεις επιστροφής στην κανονικότητα», ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο για το μέλλον, καθώς «οι εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο θα εξαρτηθούν τόσο από τα υγειονομικά δεδομένα όσο και από τη χρονική συγκυρία απόσυρσης των μέτρων στήριξης».

Η αίσθηση των έμπορων για την πορεία των θερινών εκπτώσεων είναι ότι «κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα στο σύνολο τους και αυξητικά σε σύγκριση με την περσινή εκπτωτική περίοδο». Πέντε στις δέκα επιχειρήσεις πραγματοποίησε υψηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής εκτρωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, με τη μεγαλύτερη τόνωση των πωλήσεων να φτάνει το 20%. Περίπου μια στις τέσσερις επιχειρήσεις παρουσίασαν πτώση του κύκλου εργασιών τους. Για τη πλειονότητα των επιχειρήσεων (52%) των οποίων ο κύκλος εργασιών κινήθηκε πτωτικά η συρρίκνωση δε υπερέβη το 10%. Βέβαια  το χρονικό διάστημα με το οποίο γίνεται η σύγκριση (καλοκαίρι του 2020) η συρρίκνωση των πωλήσεων λόγο της πανδημίας του Covid-19 ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Επιπλέον μέσω της έρευνας διαπιστώνονται:

  • Κλαδικές διαφοροποιήσεις με τους κλάδους της ένδυσης & υπόδησης να καταγράφουν τις μεγαλύτερης επιδόσεις, αποτέλεσμα, του ανοίγματος των κοινωνικών εκδηλώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας.
  • Για 52,78% των καταστημάτων η αγοραστική κίνηση είναι καλύτερη κατά το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, συμπεριφορά που σύμφωνα με τον ΕΣΚ «αποδεικνύει παραδοσιακά την προτίμηση των καταναλωτών να πραγματοποιούν τις αγορές τους τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων».
  • Μεγάλη αποδοχή των εμβολίων παρατηρείται στον κλάδο, αφού το 75% των ιδιοκτήτων δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί.
  • Σε ό,τι αφόρα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας οι επιχειρηματίες θωρούν ότι «θα πρέπει να διατηρηθούν η μείωση των ενοικίων, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ και των ασφαλιστικών εισφορών».

Αναλυτικά το ερωτηματολόγιο και οι διαπιστώσεις του Εμπορικού Συλλόγου

  1. Πως κινήθηκαν οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων;

Στο πλαίσιο της ερώτησης για τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων την εκπτωτική περίοδο, διαπιστώνουμε ότι οι έμποροι απάντησαν σε ποσοστό 52,78% ότι στις φετινές εκπτώσεις οι πωλήσεις κινήθηκαν καλυτέρα από την περσινή χρονιά, το 25,00% κατέγραψε μειωμένη κίνηση, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι πώλησης για το 22,22%.

  1. Αν καταγράφεται αύξηση της εμπορικής κίνησης, σε τι ποσοστό την υπολογίζετε;

Στη δεύτερη ερώτηση  κλήθηκε να απαντήσει  το 52,78  των επιχειρηματιών όπου οι πωλήσεις τους κινήθηκαν καλύτερα την θερινή  εκπτωτική περίοδο του 2021 από την αντίστοιχη περσινή.  Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της παραπάνω ερώτησης διαπιστώνεται  πως το 42,11%  κατέγραψαν αύξηση της τάξης του (0-10%), το 52,63% κινήθηκαν στα επίπεδα (11% -20%) και το 5,26%  στα (21%-30%), ενώ 0% ήταν τα ποσοστά για τις αυξήσεις από 31% και πάνω.

  1. Αν καταγράφεται μείωση της εμπορικής κίνησης, σε τι ποσοστό την υπολογίζετε;

Στην τρίτη ερώτηση  κλήθηκε να απαντήσει το 25% των επιχειρηματιών, τον οποίων οι πωλήσεις κινήθηκαν χειρότερα  την  θερινή εκπτωτική περίοδο του 2021 από την αντίστοιχη περσινή. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα προκύπτει ότι το 55,56% κατέγραψαν μείωση της τάξης του (0-10%), το 22,22% κατέγραψαν μείωση της τάξης του (11%-20%), το 22,22% μείωση (21%-30%), ενώ 0% ήταν τα ποσοστά για τις μειώσεις  από 31% και πάνω.

  1. Ποια ήταν κατά τη γνώμη σας η καλύτερη περίοδος των εκπτώσεων από άποψη αγοραστικής κίνησης;

Στην ερώτηση για την καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων οι επιχειρηματίες της Κομοτηνής  απάντησαν σε ποσοστό 52.78% ότι είχαν αυξημένη αγοραστική κίνηση στην αρχή των εκπτώσεων, το 22,22% των εμπορικών καταστημάτων κατέγραψε αυξημένη κίνηση από 1/8 έως 15/8 και  το 5,56% από 16/8έως 31/8 ενώ το 19,44% δεν ξεχώρισε καμία περίοδο.

  1. Έχουν εμβολιαστεί οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων;

Στην τελευταία ερώτηση εάν έχουν εμβολιαστεί οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων το 75% δηλώνουν εμβολιασμένοι.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 2/9/2021}