Μία νύχτα …επιβίωσης στην ύπαιθρο

Μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής διανυκτέρευσαν υπαίθρια στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΤΕΦΑΑ, με τον συντονισμό της ειδικότητας “Αθλητικός Τουρισμός και Αναψυχή” του τμήματος

Εντελώς διαφορετική από την καθημερινή τους διανυκτέρευση στο γνώριμο χώρο του σπιτιού τους, ήταν η διανυκτέρευση της Τρίτης 5 Ιουνίου, για 32 μαθητές της 6ης τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Πιο αναλυτικά, η ειδικότητα Αθλητικού Τουρισμού και Αναψυχής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης, στον υπαίθριο χώρο της πανεπιστημιούπολης και συγκεκριμένα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο των εγκαταστάσεων του ΤΕΦΑΑ, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική διανυκτέρευση στη φύση. Οι μαθητές, με τον συντονισμό και την καθοδήγηση των φοιτητών της ειδικότητας, έστησαν τις σκηνές τους, έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια κι έζησαν μία διαφορετική εμπειρία με τους συμμαθητές τους.

Μία νύχτα στην ύπαιθρο

Για τη δράση μας ενημερώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ, στο κομμάτι υπαιθρίων δραστηριοτήτων, Ουρανία Ματσούκα. “Με την ευκαιρία της αποφοίτησης των μαθητών του 10ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, διοργανώσαμε αυτή την υπαίθρια εκδήλωση για τους 32 μαθητές, την οποία πραγματοποιούν οι φοιτητές τέταρτου έτους της ειδικότητας και τρίτου έτους που είναι περί των 30. Μας βοηθούν και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού τους οποίους ευχαριστούμε πολύ”, σημείωσε, και συνέχισε: “Το σχολείο ήρθε σε επαφή μαζί μας κι έκανε αίτηση για να κάνουμε αυτή τη διανυκτέρευση. Μέσα από αυτή την εκδήλωση, από τη μία οι φοιτητές μας μαθαίνουν τί ακριβώς συμβαίνει στην ύπαιθρο και τί μπορούν να αντιμετωπίσουν σε αυτή – για παράδειγμα τώρα βρέχει – δηλαδή εκπαιδεύονται βιωματικά και από την άλλη οι μαθητές μας εισάγονται στον κόσμο της υπαίθριας διαβίωσης και μαθαίνουν τις βασικές αρχές χρήσης του περιβάλλοντος“.

Είκοσι χρόνια Αθλητικός Τουρισμός και Αναψυχή

Είκοσι χρόνια συμπληρώνει φέτος η ειδικότητα Αθλητικός Τουρισμός και Αναψυχή. Σχετικά μας ενημερώνει ο καθηγητής ΣΕΦΑΑ Γιώργος Κώστα. “Σαν ΤΕΦΑΑ ψάχνουμε συνέχεια να κάνουμε δράσεις, ώστε να έχουμε διασύνδεση με την κοινωνία και να φέρνουμε τους πολίτες σε επαφή με τους φοιτητές μας και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εκτός από την χρήση του κολυμβητηρίου από μαθητές και από πολλές άλλες δραστηριότητες (όπως Komorun, εθελοντική αιμοδοσία, προγράμματα στα ΚΑΠΗ). Και τώρα, για να κλείσει η χρονιά, κάνουμε αυτή τη δράση υπαίθριας διαβίωσης την οποία για πρώτη φορά κάνουμε στον χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Νομίζω ότι όλοι οι μαθητές θα θυμούνται αυτή τη μέρα για πολύ καιρό, όπως κι όλοι μας θυμόμαστε την πρώτη μέρα που κατασκηνώσαμε κάπου παρέα με τους φίλους μας”, είπε για την δράση, ενώ για την ειδικότητα καθαυτή συμπλήρωσε τα εξής: “Αρκετοί φοιτητές μας βρίσκουν πολύ γρήγορα δουλειά, ίσως να μην βρίσκουν κατευθείαν μόνιμη δουλειά αλλά είναι ένα καλό πρώτο βήμα στην καριέρα τους, σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, προγράμματα Δήμων και αλλού. Η ειδικότητά μας λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια, τα οποία γιορτάζουμε φέτος έχοντας ως μότο μας ότι θα είμαστε εδώ για άλλα τόσα και περισσότερα“.

Μη τυπική μάθηση στην φύση

Την ιδέα της διανυκτέρευσης στην φύση είχε ο γυμναστής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής Γιώργος Κυριαζίδης. “Μετά από σκέψη πολλών μηνών, αποφάσισα να κάνω την πρόταση στην κα Ματσούκα η οποία με βοήθησε πάρα πολύ. Μετά κάλεσα τους γονείς προκειμένου – όσοι συμφωνούσαν – να συναινέσουν και μάλιστα κάποιοι μας βοήθησαν παραχωρώντας και σκηνές”, σημειώνει ο δάσκαλος, για να αναδείξει πως τα μαθήματα που παίρνουν οι μαθητές στην φύση, δεν μπορούν να τα διδαχθούν εντός σχολείου “Είναι πράγματα που δεν τα μαθαίνουμε στο σχολείο, τα μαθαίνουμε μόνο στη φύση, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές μας να βγαίνουν και να κάνουν δράσεις εκτός σχολείου. Οι μαθητές, εκτός από το ότι μαθαίνουν πολλά πράγματα, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να βοηθούν ο ένας τον άλλο και να λειτουργούν ομαδικά, κάτι που θα τους φανεί χρήσιμο στη ζωή τους”.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 8/6/2018}